Būsimi pensininkai skolina Vyriausybei

Nuo pensijų kaupimo sistemos pradžios jau kompensuoti ankstesni nuosmukiai. Šiuo metu 24 proc. viso pensijų fondų investuojamo turto lieka cirkuliuoti Lietuvoje.

Lietuvos pensijų fondų valdytojai ir toliau investuoja lėšas mūsų šalyje – 2010 m. kovo mėn. 31 d. duomenimis, šios investicijos viršijo 850 mln. litų. Tai sudarė beveik ketvirtadalį, t.y., 24 proc., viso pensijų fondų investuojamo turto.

„Valdydami busimųjų šalies pensininkų turtą, stengiamės investicijas paskirstyti taip, kad didelė ir stabili jų dalis liktų cirkuliuoti Lietuvoje ir prisidėtų prie mūsų valstybės finansų ir ekonomikos stabilumo bei gerovės. Kaip ir anksčiau, stambiausia lėšų dalis buvo nukreipta Lietuvos Vyriausybės vertybiniams popieriams įsigyti, į kuriuos investuota suma šiuo metu siekia 533,3 mln. litų. Tai reiškia, kad pensijų fondai aktyviai prisideda prie Lietuvos Vyriausybės finansinių poreikių tenkinimo, taip pat reikalingiausių visuomenės projektų finansavimo“, – teigia Investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys.

Dėl pasiteisinusių investicijų iš viso beveik milijonas būsimųjų Lietuvos pensininkų šių metų kovo mėnesį jau buvo sukaupę 3,5 mlrd. litų turto. Nuo pensijų kaupimo sistemos pradžios 2004-aisiais buvo kompensuoti ankstesnių laikotarpių nuosmukiai, o fondų turtas kovą jau buvo didesnis 163 mln. litų nei „Sodra“ pervedė lėšų, netgi atskaičiavus mokesčius už valdymą bei beveik 21 mln. litų siekusias išmokas pensinio amžiaus sulaukusiems dirbantiesiems bei mirusiųjų kaupėjų paveldėtojams.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 m., siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, palyginti su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs.

Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.


Šiame straipsnyje: pensijų fondai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių