Būsimas AE investuotojas paaiškės per pusmetį

Energetikos ministerija jau gruodžio mėnesį ketina skelbti tarptautinį strateginio investuotojo į naują atominę elektrinę (AE) konkursą. Projektas bus įgyvendinamas viešojo ir privataus sektorių partnerystės arba koncesijos pagrindu.

Vyriausybė pirmadienį turėtų suteikti įgaliojimus energetikos ministrui organizuoti tokį konkursą.

"Koncesija – tai būdas, kuris palankiausiai užtikrina viešojo ir privataus sektorių partnerystę – tai yra tinkamiausiai įformina Lietuvos įnašą natūra - būsimosios elektrinės vietą, jos statybos aikštelę", – BNS telefonu iš Talino sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas, kuris svarbių energetikos projektų reikalus aptarė su Estijos ekonomikos ministru.

Jo teigimu, strateginiam investuotoju tikrai bus pasiūlyta daugiau nei 50 proc. būsimosios AE valdymo įmonės akcijų, o konkreti dalis priklausys nuo derybų rezultatų.

Anot A.Sekmoko, konkursas truks 6 mėnesius, iš jų trys bus skirti atrinkti būsimuosius dalyvius pagal kvalifikaciją ir gauti jų neįpareigojančius pasiūlymus, o vėlesni trys mėnesiai bus skirti įpareigojantiems pasiūlymams parengti ir deryboms su dviem geriausius pasiūlymus pateikusiais dalyviais.

"Mūsų tikslas – kitų metų rudenį pasirašyti sutartį", – kalbėjo A.Sekmokas.

Vyriausybės lapkričio 11 dieną priėmė nutarimą dėl viešojo ir privataus sektorių partnerystės. Lapkričio pradžioje Vilniuje susirinkę trijų Baltijos šalių premjerai sutarė pakviesti naujos AE statybos Lietuvoje projekte dalyvauti strateginį investuotoją.

Lietuva teigia, kad naujos AE strateginis investuotojas galėtų būti didelė energetikos bendrovė, kuri savo turtu galėtų garantuoti paskolas. Tokią išvadą padarė naujos AE verslo modelį kuriantys konsultantai, kuriems vadovauja Didžiosios Britanijos investicijų bankas "N M Rothschild & Sons".

Projekto vadovas Šarūnas Vasiliauskas anksčiau leido suprasti, kad potencialiausios tapti strateginiais investuotojais yra 7 bendrovės: EDF, E.ON, "GDF Suez", "Enel", "Iberdrola", RWE, "Vattenfall".

Skaičiuojama, kad investicijos į vieną reaktorių, priklausomai nuo jų technologijų, sieks 3–5 mlrd. eurų (10,36-17,26 mlrd litų), o iš viso elektrinėje reaktorių galėtų būti du arba trys.

Lietuvos samdyti konsultantai teigia, kad 2018 m. paleisti naują elektrinę nėra neįmanomas, bet labai ambicingas uždavinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių