Bulvių pasėlių sumažėjo, tačiau derlius bus geras

Lietuvoje, remiantis preliminariais Statistikos departamento duomenimis, bulvių pasėlių plotai sumažėjo 8,3 proc. iki 48,4 tūkst. hektarų.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos, kuri jungia ir maistinių bulvių augintojus, narių bulvių pasėlių plotai sumažėjo apie 4,3 proc. Tačiau bulvių pasėlių ploto sumažėjimą turėtų kompensuoti padidėjęs derlingumas, praneša Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Lietuvos žemdirbystės instituto mokslininkai prognozuoja didesnį nei pernai bulvių derlių. Jų duomenimis, šiemet vidutinis bulvių derlingumas turėtų būti apie 18 proc. didesnis, o prognozuojamas derlius - 9,3 proc. didesnis (apie 630 tūkst. tonų).

Tuo tarpu Didžioji Britanija dėl smarkių liūčių prarado apie 2 tūkst. hektarų bulvių pasėlių. Dėl to bulvių derlius gali sumažėti apie 5 proc. iki 5,7 mln. tonų, o prognozuojama vidutinė augintojų kaina turėtų siekti 657 litus už toną. Augintojai teigia, kad tokia kaina vos padengtų auginimo išlaidas.

Panaši situacija ir Latvijoje. Dėl pastovių ir gausių kritulių dar nekastos bulvės pradėjo pūti, ypač jautresnės drėgmei bulvių veislės. Ūkiuose maistinių bulvių pardavimo kaina sudaro 520-710 litų už toną. Prancūzijoje dėl gausių kritulių taip pat prognozuojamas bent 150 tūkst. tonų mažesnis bulvių derlius nei 2007 metais.

Olandijoje irgi sumažintos bulvių derliaus prognozės. Numatoma, kad, palyginti su 2007 metais, bulvių derlius bus 7,4 proc. mažesnis. Todėl, kol rinkos ekspertai nepateikė pardavimų strategijos, šalies ūkininkai neskuba realizuoti maistinių bulvių.

Vokietijoje prognozuojamas geras bulvių derlius, kuris turėtų kompensuoti 5,2 proc. sumažėjusius pasėlių plotus. Prekybininkai augintojams gerų kainų nežada, todėl tikėtina, kad Vokietijoje bulvių pasėlių plotai mažės ir 2009 metais.

Lenkijoje derliaus prognozės labai įvairios. Derlingumą įtakojo daugelyje regionų užsitęsusios sausros bei ūkyje naudojamos bulvių auginimo technologijos. Laistomiems bulvių pasėliams sausros padariniai buvo minimalūs. Nors bulvių pasėlių plotai Lenkijoje nežymiai ir padidėjo, bet dėl daugelyje ūkių prognozuojamo mažesnio nei 2007 m. bulvių derlingumo bendras bulvių derlius taip pat turėtų būti mažesnis už pernykštį. 


Šiame straipsnyje: bulvėsderliusprognozės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių