Briuselyje dėl išmokų protestuoja Baltijos šalių žemdirbiai

Siekdami atkreipti dėmesį į pernelyg mažas tiesiogines išmokas, likus kelioms valandoms iki Europos Sąjungos (ES) vadovų susitikimo Baltijos šalių žemdirbiai surengė protesto akciją, kurioje dalyvauja ir apie pusšimtį lietuvių.

Per Lietuvą, Latviją ir Estiją važiavęs sovietinių laikų traktorius į Briuselį atvežtas parodyti, kad žemdirbiai priversti naudoti pasenusią techniką, o jiems skiriama tiesioginė parama – mažiausia ES. Pavyzdžiui, Olandijos ūkininkas gauna 3 kartus didesnę sumą nei lietuvis ar latvis.

Būsimajame biudžeto projekte numatoma, kad Baltijos šalių žemdirbiams skiriamos tiesioginės išmokos per septynerius metus prie Bendrijos vidurkio priartės tik trečdaliu ir išliks vienos žemiausių. Pasak ūkininkų, tokios sąlygos trukdo jiems konkuruoti bendroje rinkoje, nes gamybos kaštai panašūs visoje Europoje. Nelygios galimybės skatina jaunus ūkininkus išvykti iš Lietuvos.

Baltijos šalių žemdirbiai jau antrą kartą šiais metais protestuoja Briuselyje, tačiau čia veikiančių institucijų koridoriuose neoficialiai kalbama, kad žemdirbių reikalavimai neįtikina. Mažinant visas biudžeto eilutes, tiesioginės išmokos Lietuvai, Latvijai ir Estijai vis tiek didėja.


Šiame straipsnyje: ESišmokos žemdirbiams

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių