Briuselis ir Vilnius laukia Europos konkurencijos direktorato išvados

Ir Briuselis, ir Vilnius nekantriai laukia Europos konkurencijos direktorato pirmosios išvados dėl Rusijos dujų milžino „Gazprom“ taikomos nesąžiningos dujų kainos bei piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi rinkoje.

Dabar tiriami maždaug 20-yje Europos bendrovių, taip pat ir „Lietuvos dujose“ rugsėjo pabaigoje paimti dokumentai, o iki šių metų pabaigos turėtų paaiškėti, ar bus imtasi platesnio tyrimo, ar ES dialogas su Rusijos dujų milžine „Gazprom“ bus tęsiamas kitais būdais, rašo portalas eversus.lt.

Dujų sektoriaus ekspertai eversus.lt teigė, kad Lietuvos skundas dėl nesąžiningos dujų kainos taikymo bei piktnaudžiavimo dominuojama padėtimi rinkoje buvo vienintelė formali priežastis tokiems veiksmams pradėti. Lietuvoje jie sukūrė nemažus lūkesčius, kad po dokumentų patikros „Gazprom“ bus priverstas mažinti dujų kainą.

Tačiau aplinkybė, kad „Gazprom“ iš karto sutiko bendradarbiauti su ES rodo, kad rusai įvairiausiais būdais sieks įrodyti, kad elgėsi sąžiningai, nes kitaip „Gazprom“ tektų pripažinti savo kaltę ir dar susimokėti solidžią baudą.

Spalio 1 dieną buitiniai vartotojai „Lietuvos dujoms“ vis dar buvo skolingi maždaug 6 mln. litų. Prognozuojama, kad per kelis mėnesius šios skolos šiek tiek sumažės, o nuo sausio vėl ims didėti.

Europos konkurencijos direktorato pareigūnai apsilankė „Lietuvos dujose“, taip pat bendrovėse „Latvijas Gaze“, „Eesti Gaas“. Atlikti poėmiai Lenkijoje, bendrovėje „GazSystem“, kurios visos akcijos priklauso valstybei. Tačiau Suomiją, kurios vienintelė dujų tiekėja yra „Gazprom“, ir kuri yra šio verslo dalininkė, ES pareigūnai kažkodėl aplenkė, rašo eversus.lt.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių