Britų dienraštis: „PKN Orlen„ bando rasti partnerį „Orlen Lietuvai“

Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen" svarsto galimybę surasti partnerį "Orlen Lietuvai" ir susigrąžinti bent dalį 3,7 mlrd. JAV dolerių investicijų į Lietuvos naftos perdirbimo kompleksą, rašo britų verslo dienraštis "The Financial Times".

"Mes labai rimtai svarstome galimybę surasti partnerį Mažeikių naftos perdirbimo gamyklai. Bendradarbiavimo sąlygos gali bhūti labai plačios", - neseniai pareiškė "PKN Orlen" vadovas Jacekas Krawiecas.

Labiausiai tikėtinas partneris būtų Rusijos investuotojas, nes į Lietuvą iš Rusijos eina naftotiekis, kuriuo rusiška nafta buvo tiekiama į Mažeikius iki pat "paslaptingo" jo gedimo 2006 metų viduryje, rašo britų leidinys.

Tačiau kalbos apie Rusijos investuotojų atėjimą vertinamos itin prieštaringai, nes "Orlen Lietuva" - didžiausia įmonė Baltijos šalyse ir vienintelė naftos perdirbimo gamykla regione - yra ypač svarbi regiono energetiniam saugumui.

Lietuvos Energetikos ministerija neseniai ultimatyviai pareiškė, kad padės "Orlen Lietuvai" spręsti jos logistikos problemas su sąlyga, jei Lenkijos investuotojai pasiliks joje ilgam ir ji nebus parduota rusams.

"PKN Orlen" įsigijo Mažeikių naftos kompleksą iš Rusijos "Jukos" ir Lietuvos Vyriausybės 2006 metais. Sandorį kaip būdą sumažinti regiono energetinę priklausomybę nuo Rusijos parėmė ir Lietuvos, ir Lenkijos vyriausybės.

Nutraukus naftos tiekimą naftotiekiu, "Orlen Lietuvai" ją tenka atsigabenti jūra per Būtingę, o produktus ji eksportuoja per Klaipėdos uostą, į kurį gabena geležinkeliu. "PKN Orlen" norėtų pakeisti geležinkelį naftotiekiu ir taip sumažinti transportavimo išlaidas, bet koncernas nenori investuoti, nevaldydamas "Klaipėdos naftos" terminalo.

"Dabartinė padėtis nepriimtina. Šiandien įmonė nėra pelninga. Išleidę beveik 4 mlrd. JAV dolerių, mes ir mūsų investuotojai tikėjomės daug užsidirbti. Padėtis reikalauja skubių veiksmų", - aiškina J. Krawiecas. "

Kita galimybė padidinti naftos komplekso pelningumą būtų atnaujinti naftos tiekimą Rusijos naftotiekiu, o tai būtų labiau tikėtina, jei į "Orlen Lietuvą" ateitų Rusijos partneris.

Gandų apie "Orlen Lietuvos" akcijų pardavimą rusams vis daugėja, kartu didėja ir spaudimas Lietuvai, kuri, remdamasi nacionalinio saugumo argumentais, vis atsisako parduoti lenkams "Klaipėdos naftą".

Vienas aukštas Lietuvos pareigūnas atsisakė nurodyti, kaip Vilnius reaguotų į bandymą parduoti "Orlen Lietuvos" akcijų, bet leido suprasti, kad Vyriausybė turi teisę įsikišti, nes naftos perdirbimo kompleksas yra strateginis turtas.

"Norime nutiesti tiltus su dabartiniu investuotoju, kad to neprireiktų", - pareiškė jis "The Financial Times".


Šiame straipsnyje: pkn orlen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių