Britanija baiminasi „pašalpų turistų“ antplūdžio

Nuo šių metų gegužės 1 d. Didžiojoje Britanijoje atšaukiama Registracinė schema darbuotojams (WRS) iš Europos Sąjungos valstybių narių, kurios prie Bendrijos prisijungė 2004 metų gegužės 1 d. Kaip rašo britų dienraštis „The Times“, Britanijoje nerimaujama, kad iš Rytų Europos šalių plūstelės banga specifinių turistų, norinčių pasinaudoti Britanijos socialinės apsaugos sistema.

2004 metais WRS buvo įvesta siekiant apsaugoti Britanijos socialinės apsaugos sistemą nuo žmonių, atvykusių iš Rytų Europos šalių uždarbiauti. Atvykėliai negalėjo gauti pašalpų, susijusių su asmeninėmis pajamomis, nei mokestinių lengvatų neišdirbę Britanijoje bent vienų metų, nors jiems buvo mokamos pašalpos vaikams. Atvykėliai iš Rytų Europos negalėjo gauti bedarbio pašalpos, pašalpos būstui ir pašalpos susimokėti vietinio mokesčio. Gegužės 1 d. visi apribojimai buvo panaikinti.

Dabar, kaip rašo „The Times“, atvykėliai iš Rytų Europos norėdami gauti pašalpą turės įrodyti, kad ieško darbo ir nuolat gyvena Jungtinėje Karalystėje.

„Egzistuoja rimta „turizmo dėl pašalpų“, ypač iš neturtingų Rytų Europos šalių, rizika, – mano organizacijos „Migration Watch“ atstovas Andrew Greenas. – Europos Sąjungos šalių piliečiams pakanka įrodyti, kad jie nuolat gyvena Britanijoje, t. y. čia yra nuo vieno iki trijų mėnesių. Tačiau mes neturime realaus būdo patikrinti, ar tokia informacija teisinga, nes nėra kontrolės.“

Britanijos darbo ir pensijų reikalų departamentas kol kas dar nepaskelbė prognozių, kiek žmonių gali prašyti pašalpų panaikinus minėtus apribojimus.


Šiame straipsnyje: Didžioji Britanijaekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių