Britams ir prancūzams labiausiai iš visų Europoje nepatinka euras

Maždaug 55 proc. europiečių pareiškė neigiamą požiūrį į bendrą valiutą, remdamiesi finansų krizės rezultatais, rodo apklausa, kurią surengė Vokietijos Marshallo (Maršalo) fondas ir Italijos tyrimų organizacija "Compagnia di San Paolo".

Be euro, tyrėjus domino, kaip gyventojai vertina apskritai krizės Europoje ir JAV rezultatus.

Dažniausiai neigiamai euro zonos šalyse euras buvo vertinamas Prancūzijoje (60 proc.), Vokietijoje ir Ispanijoje (po 53 proc.) ir Portugalijoje (52 proc.), sakoma pranešime "Transatlantinės tendencijos -2010", parengtame remiantis tyrimo rezultatais.

Tik Nyderlandai ir Slovakija apskritai pritarė eurui (atitinkamai 52 proc. ir 64 proc. apklaustųjų).

Už euro zonos ribų situacija taip pat buvo ne itin džiugi: 83 proc. britų, 53 proc. lenkų ir 42 proc. bulgarų yra įsitikinę, kad euras veikiau pakenks nei padės jų šalių ekonomikoms.

Tačiau respondentai nenori atsisakyti bendros valiutos idėjos, priešingai, daugelis teigia, kad Europa turi dar labiau susitelkti - 57 proc. apklaustųjų nuomone, krizė turi labiau suvienyti visose veiklos srityse.

Apskritai 63 proc. apklaustų europiečių mano, kad narystė Europos Sąjungoje ar galima prisijungimas prie Bendrijos ateityje bus teigiamas jų šalių ekonomikoms.

Palankiausiai apie Europos vienybę atsiliepiama Nyderlanduose (75 proc. teigiamų vertinimų), Lenkijoje (75 proc.), Vokietijoje ir Portugalijoje (po 69 proc.), Slovakijoje (68 proc.) ir Ispanijoje (67 proc.). Tik Britanijos ir Bulgarijos gyventojai santūriai įvertino įstojimo į ES padarinius savo valstybių ekonomikai.

Tuo tarpu JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) veiksmų vertinimas Europos šalyse kiek pablogėjo nuo pernai, bet liko labai aukštas - 78 proc. 2010-iaisias palyginti su 83 proc. 2009 metais. Baigiantis George`o W.Busho (Džordžo V.Bušo) prezidentavimo laikotarpiui, teigiamai apie jį atsiliepė tik 20 proc. europiečių.


Šiame straipsnyje: euras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių