Brangstant dujoms, biokuras būtų alternatyva

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija ragina prisiminti biokurą ir jo panaudojimo galimybes.

Asociacija teigia, kad iš Rusijos importuojamų gamtinių dujų kaina toliau auga. Lietuvos šilumos tiekimo įmonėms gavus spalio mėnesio sąskaitas už gamtines dujas paaiškėjo, kad spalį dujų kaina pakilo iki 12 procentų, palyginti su rugsėjo mėnesio kaina. Šilumos tiekėjai už gamtines dujas su transportavimo mokesčiu rugsėjį mokėjo 1 tūkst. 511 litų už tūkstantį kubinių metrų, o spalį - jau 1 tūkst. 690 litų.

„Atotrūkis tarp importuojamų gamtinių dujų ir vietinio biokuro kainų išaugo jau daugiau nei tris kartus. Brangstant gamtinėms dujoms, šis kainų skirtumas nuolat didėja", - sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas.

„Neturėdama galių sustabdyti gamtinių dujų kainų augimo, Lietuva privalo kuo skubiau mažinti šio kuro vartojimą. Raginame valstybę skubiai plėsti alternatyvaus gamtinėms dujoms biokuro rinką, didinti biokuru kūrenamų kogeneracinių jėgainių skaičių, pradėti naudoti komunalines atliekas ir kitą vietinį kurą šilumos ir elektros energijos gamybai", - teigė V.Stasiūnas.

Šiuo metu didžiuliai Lietuvos atsinaujinančio vietinio kuro - biokuro, komunalinių atliekų - resursai be jokios naudos pūna miškuose ir sąvartynuose. Energetikos specialistų skaičiavimais, aktyvi Lietuvos biokuro rinkos plėtra ir komunalinių atliekų deginimas leistų sumažinti gamtinių dujų naudojimą šilumos gamyboje nuo dabartinių 77,6 iki 28 procentų.

Pasak V.Stasiūno, valstybė privalo šilumos energijos taupymą paskelbti nacionaliniu prioritetu.

„Brangiausias Lietuvos šilumos ūkio istorijoje šildymo sezonas jau prasidėjo. Toliau kylant gamtinių dujų kainai, mokesčiai už šilumos energiją gali tapti nebepakeliami daugeliui šalies gyventojų", - sakė V.Stasiūnas.


Šiame straipsnyje: biokurasdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių