Brangs drabužiai

Medvilnės kainoms pasiekus aukščiausią lygį per pastaruosius 15 metų, drabužių gamintojai prognozuoja šios produkcijos brangimą.

Didesnės kainos nuvils ieškant drabužių ateinančiam pavasariui, nes žiemos kolekcijos jau pagamintos, penktadienį informuoja dienraštis "15min".

Medvilnės brangimą lėmė potvyniai šalyse, kurios yra didžiausios medvilnės gamintojos - Pakistane ir Kinijoje, dėl to sumenko medvilnės derlius. Pastarosiomis savaitėmis medvilnė pabrango 700 proc.

Anksčiau vienas svaras (maždaug 0,5 kg) medvilnės kainavo 0,1 JAV dolerio (maždaug 0,27 lito), o šiuo metu kaina siekia 0,83 JAV dolerio (apie 2,24 lito). Prognozuoja, jog sausį medvilnės kaina už svarą gali pasiekti ir 1,25 JAV dolerio (apie 3,35 lito).

Išaugus medvilnės kainai, drabužių gamintojai prognozuoja ir produkcijos brangimą -

kaina galėtų augti nuo 5 iki 40 proc.

"Žaliavos dalis bendroje produkto savikainoje užima gana reikšmingą dalį - nuo 20 iki 40 proc. Tai priklauso nuo produkto", - aiškino Lietuvos Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių

asociacijos prezidentas Linas Lasiauskas, prognozuojantis, kad adekvačiai galėtų brangti

ir audinių, drabužių gamintojų produkcija.

Kaune įsikūrusios, drabužius gaminančios, bendrovės "Omniteksas" generalinė direktorė Audronė Pocienė svarstė, kad, brangstant medvilnei, iš jos gaminamų drabužių kaina galėtų augti 5-10 proc.

Tiek L.Lasiauskas, tiek A.Pocienė tikina, kad medvilnės brangimas žiemos kolekcijų drabužių dar nepalies. Mat žieminiai drabužiai pagaminti, kai medvilnė dar nebuvo taip pabrangusi, bet pavasario kolekcijų drabužiai jau gali būti brangesni.

Gamintojų atstovams kalbant apie būsimą rūbų brangimą, kai kurie prekybininkai tikino tokių signalų dar nesulaukę. "Aprangos" grupės generalinis direktorius Rimantas Perveneckas sakė iš drabužių tiekėjų dar negavęs informacijos, kad keisis kainos. "Mes prekes pavasariui jau nupirkome. Bet jeigu taip žaliava pabrangusi, man sunku ką nors pasakyti. Natūralu, kad gamintojai turės branginti prekes", - apie ateitį svarstė R.Perveneckas.

Bendrovės "Lėvuo", taip pat valdančios drabužių parduotuvių tinklą, rinkodaros direktorius Rimantas Vencevičius sakė, kad dalis tiekėjų žadėjo kainų kol kas nedidinti. Tačiau, R.Vencevičiaus teigimu, kai kurie tiekėjai jau įspėjo, kad pavasario kolekcija galėtų būti iki 30 proc. brangesnė.

Bendrovės "Nostra", užsiimančios audinių iš medvilnės importu, jų prekyba, direktorius Igoris Kupstas tikino, kad medvilnė pradėjo brangti dar pernai, kai Kinijoje ir JAV sumažėjo medvilnės pasėlių plotai, tačiau niekas pernelyg į tai nekreipė dėmesio.


Šiame straipsnyje: drabužiairūbaikainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių