Brango tabako gaminiai, alkoholis, pigo karštas vanduo, šiluma

Lapkričio mėnesį, palyginti su spaliu, brango alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, taip pat transporto grupės prekės ir paslaugos. Tačiau kiek atpigo būsto, vandens, elektros, dujų prekės ir paslaugos.

Tokius rezultatus išanalizavęs turimus duomenis pateikia Statistikos departamentas.

Nurodoma, kad bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 2,3 proc. pabrangę alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 1,2 proc. - transporto grupės prekės ir paslaugos ir 1,2 proc. atpigusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos, 1,1 proc. - įvairios prekės ir paslaugos, 0,8 proc. - poilsio ir kultūros grupės prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekių kainos per minėtąjį laikotarpį padidėjo 0,3 procento, paslaugų kainos sumažėjo 0,8 procento.

Alkoholinių gėrimų ir tabako gaminių kainų padidėjimą nulėmė 5,4 procento pabrangę tabako gaminiai. Alus pabrango 1,7 procento, spirituoti gėrimai atpigo 0,5, vynas ir vyno produkcija - 0,3 procento. Tabako gaminių kainų padidėjimui vis dar turėjo įtakos nuo 2009 m. rugsėjo 1 d. cigaretėms pradėtas taikyti didesnis akcizo tarifas.

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 3 procentais pabrangęs benzinas, 4,5 procento - dyzeliniai degalai, 0,9 - suskystintos automobilinės dujos. Lengvieji automobiliai atpigo 0,3, keleivinio geležinkelių transporto paslaugos - 1,5 procento.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį labiausiai paveikė 3 procentais atpigęs karštas vanduo ir centralizuotai tiekiama šiluma, 3,4 procento - būsto nuomos mokesčiai, 1,3 - būsto priežiūros ir remonto paslaugos. Suskystintos dujos maistui gaminti pabrango 0,6 procento.

Įvairių prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą nulėmė 1 procentu atpigusios kosmetikos priemonės, po 0,5 procento - kirpyklų ir kitos asmens priežiūros bei draudimo paslaugos, 1,1 procento - elektriniai asmens priežiūros prietaisai.

Poilsio ir kultūros grupės prekių ir paslaugų kainų sumažėjimą lėmė 2,6 procento atpigusios atostogų išvykos, 1 procentu - kultūros paslaugos, 1,1 procento - vaizdo aparatūra. Gėlės pabrango 1,4, pramogų paslaugos - 0,5 procento.

Iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių didelės įtakos bendrajam vartotojų kainų pokyčiui, galima paminėti 1,4 procento pabrangusius pieną ir jo produktus, sūrį, kiaušinius, 1,4 - avalynę, 6,1 - vaisines daržoves (agurkai, saldžiosios paprikos), 1,8 - kavą, 0,9 - namų ūkio valymo ir priežiūros priemones ir 0,6 procento atpigusią mėsą ir jos produktus, 1,6 - judriojo telefono ryšio paslaugas, 0,6 - baldus ir būsto apstatymo reikmenis, 1,4 - sviestą, aliejų ir riebalus, 7,2 - bulves, 5,4 - viešbučių paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių