B.Obama ragina sutelkti dėmesį į ekonomikos atsigavimą

JAV prezidentas Barakas Obama šeštadienį paragino įstatymų leidėjus atidėti į šalį partines rietenas po ilgai trukusių įnirtingų ginčų dėl valstybės skolos didinimo, sakydamas, jog reikia dar daug nuveikti, kad būtų sutvarkyti Amerikos finansai, taip pat sutelkti dėmesį į sustingusios ekonomikos gaivinimą.

B.Obama šiuos komentarus išsakė tradiciniame šeštadieniniame kreipimesi per radiją, kuris buvo įrašytas likus kelioms valandoms iki bendrovės "Standard & Poor's" (S&P's) sprendimo atimti iš JAV palankiausią AAA skolinimosi reitingą, padidėjus nerimui dėl Vašingtono biudžeto deficito. Šis rinkų žingsnis Amerikai gali atnešti skaudžių ir brangiai kainuosiančių pasekmių.

Šalies vadovas, kurio pastangos būti perrinktam ateinančiais metais gali žlugti dėl nesugebėjimo sumažinti stabiliai didelį nedarbą, paragino Kongresą imtis mažinti mokesčių naštą viduriniajai klasei, sustiprinti bedarbių socialinę apsaugą ir ratifikuoti seniai atidėliojamas tarptautines prekybos sutartis.

Tačiau B.Obama, kuris buvo iš anksto perspėtas apie S&P's sprendimą pabloginti JAV kreditavimo reitingą, vėl paragino savo sąjungininkus demokratus ir priešininkus respublikonus laikytis susitarimo, sudaryto Vašingtone šią savaitę, kuris padėjo išvengti galimai niokojančio federalinės vyriausybės nemokumo.

"Kongresas priėmė susitarimą, kuris mums leis pasiekti tam tikrą pažangą mažinant mūsų šalies biudžeto deficitą, - sakė prezidentas. - Pasiekusios šį kompromisą abi partijos turės dirbti kartu prie didesnio plano, siekianti sutvarkyti mūsų šalies finansus."

"Ilgalaikėje perspektyvoje nuo to priklauso mūsų ekonomikos sveikata" - pabrėžė jis.

Tačiau B.Obama taip pat pažymėjo, jog "trumpuoju laikotarpiu mūsų svarbiausia misija - spartinti ekonomikos augimą ir kurti darbo vietas".

Šalies vadovas siekia numalšinti ginčus tarp partijų po to, kai su respublikonais pavyko susitarti dėl plano, turinčio sumažinti JAV biudžeto deficitą 2,1 trln. dolerių. Šį susitarimą pavyko pasiekti prieš pat pasibaigiant terminui, po kurio vyriausybė būtų pristigusi lėšų vykdyti visiems savo finansiniams įsipareigojimams.

"Deficito mažinimas turi būti mūsų ekonomikos strategijos dalis, tačiau jis ne vienintelis dalykas, kurį turime nuveikti, - sakė B.Obama. - Mums reikia, kad demokratai ir respublikonai dirbtų kartu ir padėtų augti šiai ekonomikai. Turime atidėti į šalį politikavimą."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių