B.Lubys „Orlen Lietuvos“ pirkti nesiruošia

"Achemos grupės" prezidentą, Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovą verslininką Bronislovą Lubį domina investicijos į planuojamą statyti suskystintų dujų terminalą, kuriame norėtų dirbti kartu su valstybe ir kitomis užsienio kompanijomis iš Europos ar arabų šalių.

Tuo tarpu B.Lubys teigia neturintis pinigų pirkti "Orlen Lietuvą", kurią parduoti ketina didžiausias Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen".

"Ne, šios įmonės mes nesiruošiame pirkti, nes neturime pinigų. Tačiau galiu patvirtinti, kad "Orlen Lietuva" yra parduodama - Lenkijoje visi žino, Maskvoje žino ir pusė Lietuvos taip pat apie tai žino, tik gerbiamas Kubilius apie tai nieko nežino. Pardavusi įmonę Lietuva gavo 2,5 mlrd. dolerių, o dabar ji Europoje vertinama gerokai pigiau. Kas tokios įmonės nori ir gali dėl jos derėtis - gyvenimas parodys ir sužinosime", - interviu "Verslo žinioms" sakė verslininkas.

Jo teigimu, naftos įmonės pirkėjui reikia ne tik turėti pinigų, bet ir gauti atidarytą naftotiekį "Družba", kad nafta būtų tiekiama per jį, o ne aplinkiniais keliais, nes tai mažina įmonės pelningumą.

"Vamzdžiui atidaryti kažkiek lėšų reikės, bet nedaug. Savininkas juk nekvailios, kad vežtų žaliavą per Murmanską ar per kur kitur, - jis atsidarys duris tiesiai", - sakė B.Lubys.

Verslininkas patvirtino, kad jį domina suskystintų dujų terminalas Klaipėdoje.

"Anksčiau turėjome 20, o valstybė - 80 proc. Dabar aiški derybinė pozicija galėtų atsirasti prieš Kalėdas. Siūlome, kad valstybė turėtų akcijų paketą, o kiti akcininkai galėtų būti tiek iš Europos, tiek iš arabų pasaulio - svarbu, kad turėtų dujų", - interviu savaitraščiui "Veidas" sakė B.Lubys.

B.Lubio teigimu, jis nesidera dėl bendrovių Klaipėdos uoste pardavimo.

"Atsakingai pareiškiu: su niekuo - ar tai būtų vokietis, ar rusas - neturėjau kalbos apie Klaipėdos uosto mūsų kompanijų pardavimą. Apie krovinių terminalą (Klaipėdos jūtrų krovinių kompanija - BNS) būta pokalbių su Lietuvos kompanijomis, bet tai buvo tik pasikalbėjimai. Kad važinėčiau į Maskvą ir siūlyčiau vištą, kuri deda auksinius kiaušinius,jūs jau visai nenužeminkite mano, kaip biznieriaus, galimybių", - tikino verslininkas.

Anot jo, "Achemos grupė" turi strateginio vystymo biurą, kuris analizuoja įvairius galimus projektus.

"Statome grūdų terminalą, biriųjų trąšų terminalo antrą eilę Klaipėdoje, 34 megavatų galingumo vėjo malūnus, rekonstruosime paskutinį nerekonstruotą Druskininkų "GrandSpa" korpusą, "Achemoje" statome 47 megavatų galios nuosavos elektros stotį ir, kartu su turima 20-ies megavatų, turėsime 80-85 proc. nuosavos gamybos elektros energijos", - patvirtino B.Lubys.

Jo teigimu, kartais tenka ir nusivilti: pernai už vieną litą parduota "Aušros" spaustuvė, žlugo idėja Anykščiuose statyti fabriką, nes smėlis čia pasirodė netinkamas grynam siliciui gauti.


Šiame straipsnyje: Bronislovas Lubys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių