Biudžetas viršijamas, nes atsargiai suplanuotas

Valstybės biudžeto gautos perteklinės pajamos tik menka dalimi patvirtina atsigaunančios ekonomikos ženklus, jos labiau atskleidžia itin atsargaus prognozavimo gudrybes, galbūt siekiant sužadinti optimistinius lūkesčius.

Nors raportuojama apie viršplanines pajamas, biudžetas šiemet 0,5 mlrd. litų mažesnis nei pernai tuo pačiu metu, rašo "Verslo žinios".

Pirmąjį šių metų ketvirtį valstybės biudžetui pavyko surinkti 279 mln. litų daugiau nei prognozavo Finansų ministerija. Tačiau palyginti su 2009 metų pirmuoju ketvirčiu, 126,7 mln. litų daugiau gauta tik PVM dėl nuo praėjusių metų rugsėjo 1 dienos nuo 19 iki 21 proc. padidinto šio mokesčio tarifo, nes atsigavusiu vartojimo analitikai nemato.

SEB banko Lietuvoje vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė primena, kad biudžeto planas buvo sudaromas pernai rudenį, kai gerokai prastesnės buvo ir BVP prognozės šiems metams - manyta, kad jis smuks apie 4 proc., o dabar prognozuojamas nežymus augimas.

"Lietuvoje visada veikė keistoka fiskalinė taisyklė, kad tam tikrų pajamų prognozė buvo visada sąmoningai mažinama",- pabrėžė "Danske Bank" vyresnioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė.

Ekonominio pakilimo metu tokios procedūros buvo atliekamos prognozuojant pelno mokesčio įplaukas, nors operatyvi informacija galėjo duoti tikslius skaičius ir tikslias prognozes.

"Tokie dalykai buvo daromi tam, kad metų viduryje būtų galima perskirstyti neva perteklines biudžeto pajamas ir padidinti išlaidas. Tokia planavimo politika praeityje mums buvo gana skausminga, nes vis giliau smukome į duobę. Metų rezultatai būdavo apgailėtini, bet tai duodavo nemenkų politinių dividendų",- sakė V.Klyvienė.

Atsigavimo ženklų yra ir rinkai siunčiamas teigiamas signalas viršplaninių biudžeto pajamų pavidalu.

"Tačiau turiu pasakyti, kad PVM prognozuotas itin pesimistiškai. Nepaisant visų neigiamų tendencijų, silpno vartojimo, dėl didesnio šio mokesčio tarifo buvo galima prognozuoti didesnes pajamas", - teigė V.Klyvienė.


Šiame straipsnyje: biudžetaspinigai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių