Biudžetas atsilieka nuo plano

Per porą šių metų mėnesių valdžiai kol kas nepavyko surinkti planuojamų biudžeto pajamų, tačiau finansų ministrė padėties nedramatizuoja.

Tai lėmė smarkiai išaugęs pridėtinės vertės mokesčio grąžinimas verslui, bet šie netolygumai esą laikini.

Nors sausį valstybės biudžetas 50 milijonų litų pilnesnis nei planuota, po 2 mėnesių pajamų surinkimas nuo plano atsiliko. Tai esą lėmė sparčiai grąžinami mokesčiai eksportuojančioms įmonėms.

„Dviejų mėnesių mokesčių planas buvo 2 milijardai 450 milijonų litų, surinkta maždaug 50 milijonų litų mažiau. Su planu palyginti yra atsilikimas daugiausia PVM, bet daugiausia dėl to, kad dėl labai spartaus eksporto iš tikro padidėję PVM grąžinimai, lyginant su praėjusiais metais. Be jokios abejonės, per laikotarpį tai išsilygina, tuomet taip pat atsiranda papildomos pajamos, tačiau laike tarp mėnesių, gali būti šiokio tokio svyravimo“, – sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Kitų mokesčių surinkimas optimistiškesnis. Anot ministrės, nepaisant kartas nuo karto pasigirstančių, degalų prekybininkų teiginių, kad jų pardavimai mažėja, mokesčių inspekcijos duomenys rodo priešingai – kuro pardavimas auga. Tai lėmė, kad bendrai degalų ir kitų rūšių akcizų surinkta 7 proc. daugiau nei pernai.

Anot ministrės, bendras visų mokesčių surinkimas per porą mėnesių buvo 16 proc. didesnis nei pernai. Nepaisant to, yra tikimybė, kad biudžetą teks tikslinti – mažinimo linkme. Mat biudžeto įstatyme numatyta, kad biudžetas turi būti peržiūrimas jau pirmąjį ketvirtį, palyginti su pernai, pajamos augs mažiau nei 17 proc. Ministrė kol kas nedrįsta spėti ar dar vieno karpymo prireiks.

„Kol kas tikrai negalėčiau pasakyti, kad reikės, todėl, kad manau, net jei tai yra 16, o ne 17 proc. dėl mėnesių specifikos, negalėčiau padaryti išvados, kad tikrai reikės. Kovo mėnesis bus labai svarbus, todėl, kad kovo mėnesį svarbus pelno mokesčio avansinis mokėjimas, taip pat bendra dinamika mokesčių per ilgesnį laikotarpį“, – aiškino ministrė.

Šiemet be Europos Sąjungos paramos į biudžetą planuota surinkti beveik 17 milijardų litų.


Šiame straipsnyje: biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių