Birželį kainos nekilo

Lietuvoje birželio mėnesį, palyginti su geguže, užfiksuota nulinė infliacija.

Metinė infliacija birželį (birželį, palyginti su birželio mėnesiu pernai) siekė 1 proc., o vidutinė metinė infliacija - 1,1 proc., pranešė Statistikos departamentas.

Anot statistikų, bendrajam vartotojų kainų pokyčiui birželį, palyginti su geguže, didžiausios įtakos turėjo 0,7 proc. pabrangusios sveikatos priežiūros prekės ir paslaugos, 0,8 proc. - įvairios prekės ir paslaugos, 0,3 proc. - būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos bei 2,9 proc. atpigusios švietimo paslaugos, 0,7 proc. - drabužiai ir avalynė.

Pranešime aiškinama, jog metinį kainų padidėjimą lėmė 12,1 proc. pabrangę alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai, 5 proc. - transporto prekės ir paslaugos, 2,3 proc. - būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos bei 4,1 proc. atpigę drabužiai ir avalynė, 5,9 proc. - ryšių prekės ir paslaugos, 2,4 proc. - būsto apstatymo, namų apyvokos įrangos ir kasdienės būsto priežiūros prekės ir paslaugos.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį beveik nepasikeitė, paslaugų kainos padidėjo 0,3 procento. Prekės per metus pabrango 1,7 proc., paslaugos atpigo 0,9 procento.

Pasak statistikų, sveikatos priežiūros prekių ir paslaugų mėnesio kainų pokyčiui didžiausios įtakos turėjo 13,4 proc. pabrangusios sanatorijų paslaugos, 0,3 proc. - farmacijos gaminiai.

Įvairių prekių ir paslaugų kainų pokytį per mėnesį daugiausiai lėmė 4,2 proc. pabrangusios transporto priemonių draudimo paslaugos, 0,7 proc. - neelektriniai asmens priežiūros prietaisai, reikmenys ir priemonės, 0,9 proc. - laidojimo paslaugos. Elektriniai asmens priežiūros prietaisai atpigo 2,3 procento.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų mėnesio pokyčiui daugiausia įtakos turėjo 2,8 proc. pabrangęs kietasis kuras, 0,7 proc. - būsto priežiūros ir remonto medžiagos. Suskystintos dujos maistui gaminti atpigo 2,7 procento.

Švietimo paslaugų kainų sumažėjimą birželio mėnesio lėmė stojamosios studijų įmokos panaikinimas bei užsienio kalbų kursų paslaugų kainų sumažėjimas.

Drabužių ir avalynės mėnesiniam kainų pokyčiui įtaką darė dėl nuolaidų 1,4 proc. smukusios avalynės ir 0,4 proc. - drabužių kainos. Audiniai drabužiams atpigo 0,5 proc., drabužių valymo, taisymo ir nuomos paslaugos - 0,3 procento.

Statistikų teigimu, iš kitų prekių ir paslaugų, turėjusių įtakos bendrajam vartotojų kainų mėnesio pokyčiui, galima paminėti 1,4 proc. pabrangusią mėsą ir jos produktus, po 4,7 proc. - vaisius ir uogas, atostogų išvykas, 1,3 proc. - pieną ir jo produktus, sūrius, 1,8 proc. - alų bei 17,5 proc. atpigusias šviežias daržoves, 0,5 proc. - degalus, 3,5 proc. - gėles, 0,5 proc. - mobiliojo telefono ryšio paslaugas, 2,6 proc. - keleivinio geležinkelių transporto paslaugas.

Statistikai prognozavo, kad birželio mėnesį Lietuvoje bus užfiksuota suderinta nulinė infliacija, 0,8 proc. metinė infliacija bei 0,9 proc. vidutinė metinė infliacija.

Gegužę, palyginti su balandžiu, Lietuvoje buvo užfiksuota 0,2 proc. suderinta infliacija. Suderinta vidutinė metinė infliacija gegužės mėnesį buvo 1,1 proc., o suderinta metinė infliacija - 0,5 procento.


Šiame straipsnyje: kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių