Benzino kaina perkopė 4 litų ribą

Nuo gegužės mėnesio pradžios naftos žaliavos rinkoje užfiksuotas nuolatinis augimas, o antroje mėnesio pusėje pasiektas ir naujas kainos rekordas. Žaliava brango iki gegužės 23 d., kuomet ji pasiekė savo piką - 129,88 JAV dolerius už barelį (nuo gegužės 1 d. ji pabrango 22,53 doleriais, t.y. daugiau nei 20 proc.).

Pasak „Lietuva Statoil" pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Skirmanto Mačiuko, kainų kilimo stimulu gegužės mėnesio pradžioje buvo „Goldman Sachs" analitikų pranešimas, jog per artimiausius metus naftos žaliavos kaina gali kilti iki 150-200 JAV dolerių už barelį.

„Šios prognozės, nors ir oficialiai nepatvirtintos naftos eksportuotojų, smarkiai išgąsdino rinką. Žaliavos kaina augo ir dėl itin padidėjusio žaliavos suvartojimo ir poreikio Azijos rinkose bei sutrikusio tiekimo iš eksportuojančių šalių", - teigia A. Mačiukas.

Pasak jo, kainos kilimui įtakos turėjo ir nerami geopolitinė padėtis Nigerijoje, kuri yra viena didžiųjų naftos eksportuotojų. Nigerijoje trečią mėnesį tebesitęsiantys neramumai ir žaliavos tiekimo sutrikimai turėjo įtakos kainų pasikeitimui tarptautiniu lygiu.

S. Mačiuko teigimu, vienas svarbiausių pokyčių, kuris lėmė kainos augimo sulėtėjimą, o vėliau ir mažėjimą, buvo tarptautinis pareiškimas, raginantis Azijos valstybių vyriausybes mažinti subsidijas degalams, dėl kurių yra iškreipiama situacija pasaulinėje rinkoje. Iki šiol degalai buvo subsidijuojami daugumoje Azijos šalių - Kinijoje, Indijoje, Taivanyje , Malaizijoje (čia litras benzino gegužės pradžioje kainavo 0,6 JAV dolerio, t.y., 1,3 Lt). Šios šalys yra pirmajame valstybių dešimtuke pagal išaugusį naftos poreikį. Po kreipimosi valstybėse buvo įvertinta situacija ir jos informavo, jog atšauks arba peržiūrės subsidijas degalams, dėl kurių buvo itin išaugęs suvartojimas. Tai jau buvo padaryta Taivanyje, Malaizijoje bei ruošiamasi Indijoje. Tačiau Kinija, kuri yra antra pagal degalų suvartojimą valstybė pasaulyje, ir toliau ruošiasi subsidijuoti degalų kainas.

Paskutinėmis gegužės mėnesio dienomis įvyko lūžis ir kainos pradėjo kristi. Tai sąlygojo pasikeitimai Azijos rinkose ir informacija, jog Rusija ruošiasi skatinti naftos gavybą, taip pat prisidėjo ir kitų valiutų atžvilgiu sustiprėjęs doleris.

Gegužės mėnesį ženkliai išaugusi degalų kaina didmeninėje rinkoje, birželio pradžioje pradėjo mažėti. Iš viso per gegužį litras benzino pabrango apie 33 ct, dyzelinas - apie 36 ct. Aukščiausią kainą benzinas buvo pasiekęs gegužės 22 d., kuomet jis kainavo 3,63 ct/l, dyzelinas - 4,03 ct/l. Mažiausią pokytį per pastarąjį mėnesį jautė dujų vartotojai - dujų kaina beveik nesikeitė.

Nuo birželio 2 d. iki 5 d. litras benzino didmeninėje rinkoje atpigo 6 ct, dyzelinas - 7 ct, tačiau penktadienį Lietuvos didmeninę rinką paveikė pasaulinės rinkos pasikeitimai, ir degalai brango. Litro benzino kaina išaugo 9 ct, dyzelinas brango 11 ct, o dujų kaina per savaitę nesikeitė.

Šiandien mažmeninė rinka jau sureagavo į pokyčius didmeninėje rinkoje. Šiuo metu 95 markės benzinas degalinėse kainuoja 4,01 lito, dyzelinas - 4,37 lito , biobenzinas E-85 - 3,19, o dujos 1,85 lito.

 "Scanpix" nuotr.

Vilkikų streikas dėl kylančių kuro kainų apėmė pietų Prancūziją



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių