Benzinas Lietuvoje brangsta dėl padėties Čilėje?

Populiariausio A-95 markės benzino kainos muša naujus rekordus. Naftininkai aiškina, kad viena pagrindinių to priežasčių - Čilę nusiaubęs žemės drebėjimas.

Degalinėse jau beveik neįmanoma rasti kainos, žemesnės kaip 4 Lt/l. Kainų šuolį sąlygoja ir toliau auganti didmeninė populiariausio benzino kaina. Naftos perdirbimo įmonės „Orlen Lietuva“ Mažeikių terminale tūkstantis litrų šios rūšies degalų pirmadienį kainavo 3732,55 Lt - tai naujas šių metų rekordas. Palyginti su praėjusios savaitės pabaiga, A-95 markės benzinas didmeninėje rinkoje pabrango 3,4 ct/l.

Didžiausiame šalyje „Lukoil“ degalinių tinkle populiariausias benzinas pirmadienį kainavo 4-4,01 Lt/l, tik keliose degalinėse jo kaina nesiekė keturių litų už litrą. „Statoil“ tinkle vyravo 4,04 Lt/l kaina, „Orlen Lietuva“ degalinėse litras populiariausio benzino kainavo centu mažiau.

„Orlen Lietuva“ atstovas spaudai Jacekas Janas Komaras portalui teigė, esą benzinas brangsta sparčiau nei nafta, tačiau tą sąlygoja objektyvios priežastys.

„Po to, kai Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy paskelbė, kad eurozonos šalys gelbės Graikiją, grįžo optimizmas dėl Europos ekonomikos. Dėl to brangsta nafta. O degalų kainų augimo priežastys šiek tiek kitokios. Benzino kainos augo stipriau, nei naftos. Čilėje po žemės drebėjimo sustojo naftos perdirbimo gamyklos, ir dabar ši šalis importuoja visus degalus, ypač - benziną. Taigi ir benzino kaina iš karto išaugo“, - teigė J.J.Komaras.

Pasak jo, padėtis artimiausiomis dienomis turėtų išlikti daugmaž stabili, ir degalų kainos neturėtų smarkiai svyruoti. Esą spaudimas benzino kainoms atlėgs tuomet, kai Čilės naftos perdirbimo gamyklos atnaujins darbą. O kitą savaitę esą jau galima tikėtis ir šiokio tokio benzino kainų sumažėjimo.


Šiame straipsnyje: degalų kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių