Bendruomenėms 2012-ieji bus sotesni?

Norima, kad gyventojų skiriamais dviem procentais nuo pajamų mokesčio būtų pildomos ir vietos bendruomenių sąskaitos.

Pinigai jas pasiektų, jei gyventojas pats neapsispręstų kam skirti šį mokestį. Dabar šiuos pinigus galima skirti labdarai, taip pat valstybės finansuojamoms organizacijoms.

Panaudojus Norvegijos fondų paramą dar pernai etnografinė Jono Gižo sodyba atsatyta autentiškai – sutvarkyti gyvenamasis namas, ūkiniai pastatai, kuriuose laivadirbys statė tradicines šio krašto burvaltes bei kurėnus.

Statybų darbai kainavo beveik du mln. litų. Dreverniškiai, atnaujintą muziejų naudojantys ir bendruomenės reikmėms, sako apie tokius pinigus tik svajojantys.

„Reikia ir turistų pritraukti. Va, pastatė sodybą, o aplink ją nieko nėra. Turistas atvažiavęs čia nieko daugiau neturi – tik parduotuvę ir viskas“, – sakė   Drevernos bendruomenės tarybos narys, seniūnaitis Vytautas Stanšaitis.

Dreverniškiai viliasi, kad toliau tvarkyti bendruomenės aplinkai pinigų rasis pakeitus gyventojų pajamų mokesčio tvarką.

Dabar du procentus nuo pajamų mokesčio savo nuožiūra galima skirti labdarai, taip pat ir valstybės fiansuojamoms organizacijoms. Socialinė ir darbo ministerija siūlo, kad neapsisprendusiųjų pinigai atitektų vietos bendruomenėms.         

„Kiekvieno mokesčio mokėtojo 2 proc. atkeliauja per savivaldybės biudžetą į jau jo vietovę. Tai yra toje seniūnijoje, kurioje mokesčių mokėtojas yra deklaravęs savo gyveneamąją vietą. Tos lėšos patenka, ir naudojamos bendruomenės sprendimu arba aplinkai geriniti arba jei yra poreikis, jei benduromenė nusprendžia“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.   

„Koks skirtumas, kas tuos pinigus valdys. Todėl, kad truputį susidūriau su valdininkija, tai ar Vilniaus, ar rajono valdininkai skirstys, tai nieko nekeičia. Reikia, kad būtų nurodyta, kam tie pinigai skiriami.

O ne taip, kad va paskirs rajonui, o rajono valdininkjia darys ką nori su jais, nieko tas nekeičia. Kad būtų nurodyta, skirsim beduromenėm, sportui, jaunimo užimtumui“, – aiškino Drevernos bendruomenės tarybos narys, seniūnaitis Vytautas Stanšaitis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymai vyriausybę turėtų pasiekti jau po kelių mėnesių. Tikimasi, kad jei pavasario sesijoje tam pritars Seimas, naujoji tvarka galėtų įsigalioti nuo 2012-ųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių