Bendros Baltijos šalių akcijų rinkos kūrimą stabdo euras Estijoje

Estijai jau nuo kitų metų sausio įsivedant eurą, sugriuvo užmojai dar šių metų viduryje turėti vieną Baltijos šalių akcijų rinką, kurio daugiašalės prekybos sąrašo operatorė būtų birža NASDAQ OMX Vilnius, o pagrindinis depozitoriumas - Talino birža.

Šių planų neatsisakoma, tačiau dabar didžiausios pajėgos skiriamas vėliausiai iki metų pabaigos pradėti prekybą ir atsiskaitymus eurais Vilniaus biržoje, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Sprendimas dėl šios rinkos paleidimo buvo atidėtas įvertinus, kad Estija 2011 metais įsives eurą kaip nacionalinę valiutą ir reguliuojamoje rinkoje ne tik prekiaus, bet ir atsiskaitys eurais. Rinkos institucijos ir rinkos dalyviai turi įvertinti šio žingsnio įtaką šiam projektui", - sakė NASDAQ OMX Vilniaus biržos prezidentė ir valdybos pirmininkė Arminta Saladžienė.

Tačiau, anot jos, perėjimas prie prekybos ir atsiskaitymų eurais išlieka vienu pagrindinių Baltijos biržų siekių, plėtojant vertybinių popierių rinkų infrastruktūrą regione, o dabar siekiama įdiegti eurą, kaip prekybos ir atsiskaitymų valiutą, Lietuvos reguliuojamoje rinkoje.

"Galutinis rinkos modelis ir prekybos eurais pradžia yra derinami specialioje darbo grupėje. Bendromis pastangomis siekiama tai padaryti šiais metais", - teigė A.Saladžienė.


Šiame straipsnyje: Baltijos šalių rinkaeuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių