Bendroji pridėtinė vertė labiausiai krito statyboje

Statistikos departamentas patikslino 2010 m. pirmojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) pirmąjį įvertį ir papildomai įvertino BVP komponentus gamybos, išlaidų ir pajamų metodais.

Patikslintais duomenimis, pirmąjį ketvirtį BVP to meto kainomis sudarė 20863,1 mln. litų ir, palyginti su atitinkamu 2009 m. ketvirčiu, sumažėjo 2,8 procento, o palyginti su 2009 m. ketvirtuoju ketvirčiu – 12,7 procento.

Patikslinti pramonės, transporto ir vidaus prekybos veiklos rezultatai lėmė šiek tiek mažesnį BVP smukimą nei buvo skelbta anksčiau, tačiau bendra tendencija nepakito.

2010 m. pirmąjį ketvirtį bendroji pridėtinė vertė labiausiai krito statyboje (32,2 proc.) Kitose veiklos rūšių grupėse pridėtinė vertė mažėjo lėčiau: finansinio tarpininkavimo bei nekilnojamojo turto ir kito verslo paslaugų veiklose – 3,4 procento, žemės ūkyje, miškininkystėje ir žuvininkystėje – 1,5, valdymo ir gynybos, švietimo, sveikatos priežiūros ir socialinio darbo veiklos rūšių grupėje – 1,4, prekybos, transporto ir ryšių paslaugų – 1,1 procento. Lėčiausiai pridėtinė vertė mažėjo pramonėje (0,4 proc.). Teigiami pokyčiai energetikos ir transporto sektoriuose švelnino BVP kritimą.

Galutinio vartojimo išlaidos 2010 m. sausio–kovo mėn., palyginti su 2009 m. atitinkamu laikotarpiu, sumažėjo 7,5 procento. Namų ūkių vartojimo išlaidos mažėjo 10 procentų, o valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos mažėjo lėčiau (-0,2 proc.). Toliau mažėjo bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas – palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, jis krito 30,2 procento. Tai lėmė toliau mažėjanti investicijų į pastatus ir inžinerinius statinius apimtis.

Pirmąjį 2010 m. ketvirtį, palyginti su atitinkamu 2009 m. laikotarpiu, atsigaunant šalies apdirbamajai pramonei, prekių ir paslaugų eksportas didėjo 2,8 procento, o importas – 5,7 procento.


Šiame straipsnyje: BVP

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių