Bedarbiai suskato griebtis verslo

Imtis savo verslo suskato bedarbiai. Jų pagyvėjimą galėjo lemti metus už verslo liudijimą mokama kompensacija arba keliolika kartų atpigęs mokestis. Darbo biržos atstovų teigimu, Panevėžys lyderiauja ne tik pagal bedarbių, bet ir pagal verslo liudijimų skaičių. Čia pirmąjį ketvirtį išduota beveik tiek pat liudijimų, kiek Klaipėdoje ar Šiauliuose, nors ten gyventojų daugiau, praneša LTV „Panorama“.

Tiesa, kai kurie bedarbiai į galimybę dirbti sau žvelgia vis dar įtariai. „Negalvoju apie tuos spekuliantus. Anksčiau juos taip vadindavo. O su tais verslais nieko ten neišeina“, – teigė darbo biržoje kalbintas vyras.

Tačiau taip mano ne visi – nuo pernai liepos susigundžiusiems pradėti savo verslą bedarbiams darbo birža visus metus moka 200 litų mėnesinę kompensaciją. Tad, anot, darbo biržos atstovų, verslo liudijimus jau įsigijo pusšimtis bedarbių, jų skaičius kasdien didėja. Kasdien vien Panevėžyje verslo liudijimų prašo po kelis bedarbius.

„Jie skaičiuoja, ar jiem bus kompensuota už šitą verslo liudijimą, kokias jie turės išlaidas, kiek mokesčių už nuomą, jeigu ji reikalinga, ir žiūri, kiek jiems pinigų lieka per mėnesį. Todėl manyčiau, kad nauji vėjai šioje srityje paskatino ir absoliučiai visiškai tuo neužsiminėjusius žmones“, – kalbėjo Panevėžio teritorinės darbo biržos poskyrio viršininkas Juozas Mėlynavičius.

Daugiausiai panevėžiečių ketina imtis kirpėjo, prekybininko, statybininko, automobilių remontininko amatų, rečiau – vaikų priežiūros, namų tvarkymo, apželdinimo. Susidomėjimas verslo liudijimais išaugęs visoje Lietuvoje. Per pirmą ketvirtį Valstybinės mokesčių inspekcijos išduotų verslo liudijimų skaičius, palyginti su pernai, pašoko maždaug penktadaliu ir sudarė beveik 50 tūkstančių.

Pasak mokesčių inspekcijos atstovų, tai galėjo lemti ne tik kompensacijos, bet mažesnis verslo liudijimo mokestis. Mat vien Panevėžyje jį sumažinus dvylika kartų, šiemet verslo liudijimą įsigijo 17 proc. panevėžiečių daugiau nei pernai. Be to, verslo liudijimą galima išsiimti bet kuriam laikui.

„Ta veikla viena paprasčiausių. Pradedant verslą, mėginant pradėti verslą, žmonės gali pabandyti. Jeigu tai prekybai, galima išsiimti verslo liudijimą 1 dienai, tai paslaugos ar gamyba – ne mažiau kaip 5 darbo dienoms. O praėjusiais metais buvo mėnesiui, ne mažiau mėnesio“, – aiškino Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkas Aldas Skvarnavičius.

Panevėžyje verslo liudijimai mažiau populiarioms veikloms kainuoja 120, populiariausioms – 480 litų. Bedarbiams – perpus mažiau.


Šiame straipsnyje: verslo liudijimaibedarbiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nenuostabu

Nenuostabu portretas
Bedarbės moterys seniai verčiasi prostitucijos verslu ir net pasiruošusios įsigyti kasos aparatus už pilną kainą......tik va vyriausybei rūpi įpiršti kasos aparatus turgaus prekeiviams už dyką, kurie prekiauja ne savo o kiaulės mėsa......

666

666 portretas
abejoju ju sekme . reikejo darasyti sodra ir medicinini . cia ne straipsnis o nulis , parase kad kazkas kazka ima ir kad kazkiek kompensuoja o konkretumo del tikrosios naudos jokios . idomu kiek kart juos mokesciu inspekcija patikrins , turbut nei kart taigi dar vieni pvm grobstytojai

to 666

to 666 portretas
ka tu cia nusisneki koks ten PVM grobstytojas jei jis duok dieve per metus tose statybose dirbs 6 menesius ir bendrai uzdirbs apie 8000litu tai atmesk vazinejima i objekta skelbimus laikrastyje PSD sodrai mokesciams ir kazi ka jau ten lieka grobstyti??????? ar tavo manimu krize tikrai baigesi ir visi vel puole i bankus imti paskolas namams statyti??????
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių