Bazinė palūkanų norma - 4,25 procento

Europos centrinis bankas šiandien  padidino bazinių palūkanų normą 25 baziniais punktais iki 4,25 proc. Toks sprendimas yra priimtas siekiant užkirsti kelią sparčiai augančiai infliacijai, kuri pastaruoju metu jau dvigubai viršija banko priimtiną lygį ir yra pasiekusi 4 proc.

Pasak „Hansabanko" analitikų, jei makroekonominė situacija nepablogės, galima tikėtis dar bent vieno bazinių palūkanų normų padidinimo šiais metais. Tačiau toks sprendimas gali sukelti tam tikrų problemų dėl stiprėjančio euro kurso JAV dolerio atžvilgiu, ypač jei amerikiečiai nesiims analogiškų veiksmų ir nekels dolerio bazinių palūkanų. Gali būti ir taip, kad bazinė palūkanų norma euro zonoje šiemet daugiau nebebus didinama.

Svarbiausiu veiksniu, ateityje nulemsiančiu Europos centrinio banko veiksmus, ir toliau bus infliacijos rodiklis. Vis dėlto, pasak analitikų, bazinių palūkanų didinimo veiksmingumas kovojant su infliacija kelia abejonių, atsižvelgiant į pagrindines aukštos infliacijos priežastis - sparčiai augančias naftos ir maisto išteklių kainas.

Euro palūkanos ir jų pokyčiai labiau aktualūs įmonėms bei privatiems asmenims, turintiems paskolas, nes apie 60 proc. visų paskolų sudaro paskolos eurais. Augant euro palūkanų normoms, didėja ir palūkanos mokamos už paskolas eurais, tačiau bazinės palūkanų normos įtaka šiuo metu yra palyginti nedidelė - daug didesnę įtaką turi vis dar besitęsianti kreditų krizė finansų rinkoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių