Bankuose rugsėjį sumažėjo naujų indėlių

Indėlių palūkanų karpymo maratonas davė vaisių - bankų naujai pritraukiamų indėlių suma pasiekė rekordiškai žemą lygį.

Lietuvos banko duomenimis, rugsėjį šalies komerciniai bankai iš gyventojų ir įmonių pritraukė 1,144 mlrd. litų terminuotųjų indėlių - tai mažiausia suma nuo pat 2004 metų spalio, kai pradėta skelbti mėnesinė pritrauktų indėlių statistika.

Palyginti, dar 2011 metais naujų indėlių kai kuriais mėnesiais buvo pritraukiama po daugiau nei 2 mlrd. ar 3 mlrd. litų.

„Rekordiškai žemos palūkanos ir yra atsakymas į klausimą, kodėl bankai terminuotųjų indėlių pritraukia itin mažai. Bankų siūlomos palūkanos už indėlius iš tiesų yra nykstamai mažo dydžio ir būtų dar mažesnės, jei ne smulkesni lietuviško kapitalo bankai, kurie dar prilaiko indėlių palūkanų kartelę, mat jiems sunkiau pritraukti finansavimo šaltinių iš pagrindinių akcininkų ar užsienio“, - sakė „Danske“ banko Lietuvos filialo Finansų rinkų departamento direktorė Giedrė Gečiauskienė.

Dar rugpjūtį buvo galima kalbėti apie absoliutų indėlių rekordą šalies bankuose (44,202 mlrd. litų), bet rugsėjo pabaigoje indėlių likutis jau buvo kiek susitraukęs ir nebe rekordinis (44,186 mlrd. litų), rodo Lietuvos banko statistika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių