Bankui iš varžytinių pardavus butą jame gyvenę vaikai liko be namų

Bankai dievagojasi, kad iš varžytinių neparduoda butų, kuriuose gyvena mažamečių vaikų, tačiau šią savaitę varžytinėse namus praradusi vilnietė su dviem mažamečiais vaikais dar nežino, kur gyvens.

Padėtis be išeities

Portalo 1diena.lt prieš dvi savaites aprašyta istorija apie vyro paliktą moterį su dviem mažamečiais vaikais ir milžiniška skola bankui už paimtą būsto kreditą šią savaitę liūdnai baigėsi varžytinėse.

Kai 1diena.lt ėmė domėtis iš varžytinių parduodamo buto gyventojų istorija, susizgribo ir būsto paskolą suteikęs bankas "Nordea". Prieš tai nežinojęs, kad parduodame būste gyvena mažamečiai vaikai, bankas pažadėjo, kad jo antrinė įmonė per varžytines nenupirks buto, ir pakvietė likimo nuskriaustą moterį paieškoti sprendimo kartu.

Tačiau sprendimo paieškos baigėsi niekuo, mat vos minimumą uždirbanti moteris nei galėjo, nei norėjo perimti būsto paskolą savo vardu. O banko pasiūlymas nupirkti jos butą ir šį jai išnuomoti taip pat pasirodė nepakeliamas mažas pajamas gaunančiai moteriai. Todėl trečiadienį per pirmąsias būsto pardavimo varžytines nekilnojamojo turto pirkėjai iškart griebė itin patrauklų pasiūlymą.

Bankas "Nordea" kovo 16 d. varžytinėse pardavė Vilniaus Laisvės prospekte esantį dešimties metų senumo daugiabučiame name esantį 3 kambarių (93 kv. m ploto) butą už beveik 250 tūkst. litų. Varžytinės buvo skelbiamos todėl, kad būsto paskolos gavėjas vėlavo mokėti įmokas ilgiau nei pusantrų metų. Paskutinė įmoka buvo mokėta 2009-ųjų liepą, o kredito sutartis nutraukta 2009-ųjų rugsėjį. Konstatuota, kad bendra skola bankui su susikaupusiomis palūkanomis siekia apie 320 tūkst. litų.

Bute su dviem mažamečiais vaikais gyvenusi moteris buvo būsto paskolos, kurią ėmė vyras, laiduotoja. Tačiau daugiau kaip prieš metus vyras ne tik paliko šeimą, bet ir nustojo mokėti bankui įmokas už paimtą paskolą būstui, kuriame liko gyventi du jo vaikai.

Gyvenimas iš naujo

Iš varžytinių jau parduotame bute Inga Petraitienė (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinoma) su vaikais dar gyvens apie mėnesį. Per šį laiką būstą nupirkęs žmogus turės antstoliams pervesti likusią sumą, o dabartiniai buto gyventojai – susirasti kitą gyvenamąją vietą.

"Dar nežinau, kur gyvensime. Šiuo metu dar tenka rūpintis santuokos nutraukimo reikalais. Esu klaipėdietė ir artimieji gyvena Klaipėdoje, tačiau pati darbą turiu Vilniuje, vaikai lanko darželį ir mokyklą Vilniuje. Jeigu reiktų persikelti į kitą miestą, tai reiškia, kad reiktų vaikams ieškoti kitų mokymo įstaigų, poliklinikų, man keisti darbą, o tai šiuo metu yra ypač sunku. Dabar tas laikas, kai bėgioju ir nežinau, ką daryti. Vaiko teisių apsaugos specialistai man pasiūlė kreiptis į nakvynės namus, kuriuose galėčiau apsistoti ne ilgiau kaip pusmetį. Todėl ieškau kitų variantų, o jeigu nepavyks, teks eiti į tokius kraštutinumus", – pasakojo užvakar namus varžytinėse praradusi moteris.

Dar vienas be namų likusios dviejų vaikų motinos rūpestis – apie 70 tūkst. litų skola, kuri liko net pardavus būstą. Tačiau moteris tikisi, kad šie pinigai guls ant pagrindinio šios istorijos kaltininko – jos vyro, su kuriuo ji skiriasi, pečių.

"Situaciją bandau vertinti ramiai ir logiškai. Suprantu, kad jeigu butas parduotas iš pirmųjų varžytinių, tai jau yra geriau nei jis nebūtų parduotas. Bet emociškai labai sunku, nes tai buvę mano, mano vaikų namai. Tačiau kitaip jau būti negali, nes vaikų tėvas nerodė jokios iniciatyvos. Aš pati noriu kuo greičiau išsiskirti ir pradėti gyvenimą iš naujo, šią istoriją pamiršti kuo greičiau. Apie savo vyrą žinau tik tiek, kad su buvusia meiluže jis susilaukė nesantuokinio vaiko ir šiuo metu yra tėvystės atostogose. Kiek žinau, jo finansai yra apsaugoti ir niekas nieko negali padaryti", – liūdnai pasakojo moteris.

Perimtas turtas išnuomojamas

Prieš kelias savaites banko "Nordea" komunikacijos vadovas Vaidotas Cucėnas dienraščiui sakė, kad "Nordea" laikosi tokios pozicijos, kad iš banko kredituotų būstų į gatvę nebūtų išmestas nė vienas vaikas, ir esą bankas to nėra padaręs. Vakar paklaustas, ar šis atvejis yra pirmas, kai iš bankui įkeisto ir varžytinėse parduoto buto išsikraustys motina su vaikais, V.Cucėnas jau kalbėjo kitaip.

"Atvejų, kai buvo parduoti butai, kuriose gyveno šeimos, yra buvę ir anksčiau. Paprastai šeimos pareikšdavo norą tą patį būstą nuomotis arba išsikeldavo gyventi kitur. Bet juk ir ši moteris turi kur gyventi, ne į gatvę juk išeina. Mums ji sakė, kad savo gyvenamosios vietos klausimą yra išsprendusi", – teigė V.Cucėnas. Jis pabrėžė, kad nėra buvę tokių atvejų, kad klientai būtų išėję į gatvę ar apsistoję nakvynės namuose.

Pasak V.Cucėno, į banką atėjusi moteris sutiko, kad būstas būtų parduotas, ir toks sprendimas jai yra netgi priimtinesnis už bent kokį kitą banko pasiūlytą variantą. "Pastebime, kad žmonės supranta, jog kažkada jų galimybės buvo pervertintos ir dabar turimas būstas jiems yra nereikalingas balastas. Ir šiuo atveju bankas tikrai neatėmė šeimos namų, moteris pati sutiko parduoti ir mes įsitikinome, kad ji nelaiko jokio pykčio ant banko", – sakė pašnekovas.

V.Cucėno pateiktais duomenimis, banko "Nordea" 2009 m. pavasarį įsteigta antrinė turto vystymo bendrovė "Promano Lit" nuo savo veiklos pradžios iš viso savo žinion iš fizinių asmenų yra perėmusi 14 gyvenamųjų būstų. Banko "Nordea" duomenimis, dar 10 fiziniams asmenims priklausančių bankui įkeistų gyvenamųjų būstų varžytinėse bus parduodama artimiausiu metu ir juos taip pat bandys įsigyti specialiai iš nemokių klientų turtą perimti sukurta bendrovė.

"Paplitęs sprendimas, kad turtą praradę buvę jų savininkai tą patį būstą iš banko išsinuomoja, o kai pagerėja žmonių finansinė padėtis, jiems suteikiama galimybė atnaujinti būsto paskolos mokėjimą", – pasakojo V.Cucėnas.

Bankams viskas galima

Kiekvienas bankas atskirai sprendžia, kokia politika vadovausis perimdamas turtą iš nemokių savo klientų. Nors Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Statys Kropas žurnalistams nuolat kartoja, jog būstai, kuriuose gyvena mažamečiai vaikai, yra apsaugoti kažkokio įstatymo, iš tikrųjų pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus bankas gali iškelti šeimą su mažamečiais vaikais iš jam įkeisto būsto.

Tai portalui 1.diena.lt patvirtino vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė. Ji pabrėžė, kad, nepaisant to, jog Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2006 m. lapkričio 6 d. nutartyje yra konstatavęs, kad pagal Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą nė vienas vaikas negali būti paliktas be gyvenamojo būsto, tai nėra pagrindas atsisakyti ginti kitų asmenų pažeistas teises. Tai reiškia, kad net ir tuo atveju, jeigu vaikas bute gyventų, turi būti ginamos ir kitų asmenų, šiuo atveju – bankų, teisės.

Siekdami atgauti skolas bankai vis dažniau kreipiasi į Centrinę hipotekos įstaigą su prašymu leisti parduoti iš varžytinių jiems įkeistą klientų nekilnojamąjį turtą. Nors tokių leidimų hipotekos teisėjai yra suteikę šimtus, bankai ginasi, kad ne visais atvejais turtas buvo parduotas iš varžytinių. Esą daugeliu atvejų skolininkai puola spręsti savo problemų kaip tik tuomet, kai bankas jiems pagrasina hipotekos teisėjo leidimu parduoti turtą iš varžytinių. Tačiau paklausus, kiek turto pagal šiuos leidimus bankai vis dėlto pardavė, bankų atstovų gražbyliavimas dažniausiai baigiasi tyla.


Šiame straipsnyje: varžytinėsbankaiturtas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mehmet Hakan

Mehmet Hakan portretas
Vėlgi bus suteikta finansinė pagalba jūsų kasdieniniams ekonominiams poreikiams. Padeda privačiam asmeniui užsitikrinti ilgalaikę paramą, kuri yra naudinga ir naudinga skolintojui, kai ji vadovaujasi gerais skolinimo teisės aktais Čekijoje. Esu visiškai pasirengęs suteikti jums tokią paskolą, kai tenkinate teisinius ir reguliavimo kriterijus, ir kuo greičiau susisiekite su jp732749a@gmail.com

john samuel

john samuel portretas
Aš rekomenduoju šį puikų parodymus, kad mano gyvenime aš myliu meilė jį žinoti, o ne paslėpti savo verslo partnerį, kodėl aš padėsiu jį, pasakyti, kad aš esu p John Samuelio pagal pavadinimą, I live in Auckland, Naujoji Zelandija Okeanijos norėčiau padėkoti MARKLUCAS finansavimą savo gerumo. Aš niekada nežinojo, tai buvo dar gražus skolintojas, kaip tai internete ir čia žemėje. Vos keletą mėnesių atgal, aš ieškojau iš $ 50,000.00d paskolos, kaip man buvo iš pinigų, priklausančių šėrimo ir mano sąskaitos nuomai. Buvau apgautas $ 3600 dolerių, ir aš nusprendė neatnaujinti mano savarankiškai tokiose parduotuvėse, bet mano draugas paskatino mane paskola bendrovei, nes mano išvaizda ir veiksmais. Ir aš jai pasakiau, kad aš jau nebe ant paskolos sandorį, bet ji man pasakė, kad ji vis dar graži skolintojas, rekomenduojama į mane ir aš padariau pabandyti ir aš esu labai dėkingas, aš esu laimingas šiandien, man Turėjo paskolą nuo $ 50,000.00 dolerių valdomų šios stambios įmonės (Mark LUCA

Leonardo Sanchez

Leonardo Sanchez portretas
Sveiki, aš esu ponas Leonardo Sanchez, privati paskola skolintojas, kuris suteikia gyvenimo laiko alternatyviąsias paskolas. Ar jums reikia skubiai paskolą išvalyti savo skolas ar jums reikia kapitalo paskolą pagerinti savo verslą? Ar jums buvo atmestas bankų ir kitų finansų įstaigų? Ar jums reikia konsolidavimo paskolą arba hipoteką? Look no daugiau, nes mes esame čia visiems savo finansines problemas praeityje. Mes paskolų fondus asmenims, kuriems reikia finansinės paramos, kurie turi bloga kredito ar reikia pinigų apmokėti sąskaitas, investuoti į verslą ne 2% norma. Noriu naudoti šią laikmeną Jums pranešti, kad mes teikiame patikimas ir gavėjo pagalbą ir bus pasirengę pasiūlyti Jums paskolą. Taigi Susisiekite su mumis šiandien elektroniniu paštu adresu: (sanchezloanfirm@gmail.com)
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių