Bankų skolininkų sąlyginai nedaug

„Hansabanko" teigimu, per pirmąjį šių metų pusmetį vėluojančiųjų atsiskaityti su banku klientų skaičius išliko sąlyginai nedidelis ir mažai pakito nuo metų pradžios. 2008 m. sausio - birželio mėn. nesumokėtų paskolų lygis „Hansabanke" atitiko pasaulinėje bankų praktikoje įprastus rodiklius.

Birželio 30 d. „Hansabanke" klientų, vėluojančių atsiskaityti su banku daugiau nei 60 dienų, nesumokėtų būsto paskolų suma buvo 0,38 procento nuo einamojo būsto paskolų portfelio. 2007 m. gruodžio 31 dieną šis rodiklis siekė 0,34 procento.

„Būsto finansavimo požiūriu Lietuvos situacija vertintina kaip stabili. Tarp vėluojančių sumokėti paskolos įmoką klientų žymi dalis yra tų, kurie įsigijo nekilnojamojo turto su tikslu jį greitai parduoti: sulėtėjus nekilnojamojo turto rinkos augimui, ši grupė susiduria su problemomis įgyvendinant investicinius planus, o įsipareigojimus bankui vis tiek reikia vykdyti. Taip pat šiuo metu su sunkumais sumokant paskolos įmokas bankui gali susidurti tie klientai, kurie turimiems įsipareigojimas dengti skiria daugiau nei 50 procentų mėnesio grynųjų pajamų", - sako „Hansabanko" klientų departamento direktorius Vitalijus Rancevas.

Kalbant apie vartojamąjį finansavimą, 2008 m. birželio pabaigoje daugiau kaip 60 dienų vėlavusių atsiskaityti klientų paskolų suma sudarė 1,17 procento nuo banko vartojamojo finansavimo portfelio. 2007 m. gruodžio 31 d. šis rodiklis siekė 1,19 procento.

„Apžvelgus ir būsto, ir vartojamojo finansavimo situaciją, šalia tokių veiksnių kaip pajamų mažėjimas ar jų netekimas, Lietuvoje dažnai vėluojama sumokėti įmoką bankui ir dėl klientų aplaidumo. Akivaizdu, kad atsiskaitymų kultūra dar tik pradeda formuotis, nors ji turi nemažai įtakos kiekvieno kliento kredito istorijai jau dabar", - pabrėžia V. Rancevas.

2008 m. birželio pabaigoje daugiau kaip 60 dienų vėlavusių atsiskaityti su banku verslo klientų nesumokėtų paskolų suma sudarė 0,87 procento viso banko verslo paskolų portfelio. 2007 m. pabaigoje šis rodiklis buvo 0,78 procento. Vertinant pagal klientų ekonominę veiklą per pirmąjį šių metų pusmetį dažniausiai sumokėti paskolos įmoką vėlavo nekilnojamojo turto ir statybų sektoriaus bei medienos ir medienos dirbinių gamybos sektoriaus įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių