Bankų prognozė: būsto kainos mažės penktadaliu

Komerciniai Lietuvos bankai nekilnojamojo turto (NT) rinkai prognozuoja nelengvus laikus. Daugiau nei pusė apklaustų bankų teigė, kad būsto kainos per ateinančius metus vidutiniškai mažės 10-12 procentų, o sąstingis rinkoje gali užtrukti trejus metus.

Komercinių bankų apklausą spalio mėnesį atlikusio Lietuvos banko apžvalgoje rašoma, kad beveik trečdalis bankų teigė, kad NT kaina kris 20-30 procentų, kiti respondentai (12 proc.) teigė, kad kritimas neturėtų būti didesnis kaip 10 procentų.

Šiuo metu bankai tikisi, kad nekilnojamojo turto kainos mažės sparčiau nei prieš pusmetį atliktos bankų apklausos dėl skolinimo sąlygų metu.

Dauguma apklausoje dalyvavusių bankų prognozuoja, kad sąstingis šalies nekilnojamojo turto rinkoje truks 2-3 metus, 31 procentas respondentų mano, jog padėtis negerės 1-2 metus, o 8 procentai mano, kad rinka atsigaus tik po 3 metų.

Tokie atsargūs vertinimai leidžia tikėtis, kad bankų paskolų politika artimiausiu metu išliks konservatyvi ar dar labiau griežtės, rašoma Lietuvos banko pusmečio apžvalgoje.

Per praėjusį pusmetį beveik visi Lietuvos bankai sugriežtino paskolų teikimo sąlygas nekilnojamojo turto ir statybos sektoriams.

70 procentų bankų teigė atsargiau finansavę transporto įmones, 46 procentai respondentų apribojo paskolų būstui įsigyti teikimą namų ūkiams. Kitiems verslo sektoriams didžioji dalis bankų paskolas teikė be apribojimų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių