Bankrotų banga slūgsta

Pirmąjį šių metų ketvirtį toliau mažėjo bankrutuojančių statybos ir pramonės įmonių. Tačiau statybininkų asociacija džiūgauti neskuba.

Esą bankrotų mažėja, nes itin daug įmonių jau bankrutavo per pastaruosius porą metų, o bankroto administratoriai prognozuoja, kad į prieškrizinį lygį bankrotų skaičius grįš labai pamažu, praneša LTV „Panorama“.

Po bankrotų cunamio pernai ir užpernai, verslo nemokumo banga slūgsta. Įmonių bankroto valdymo departamento prie Ūkio ministerijos duomenys rodo, kad pirmąjį šių metų ketvirtį bankroto procesas pradėtas 332 įmonėms, tai penktadaliu mažiau nei tuo pat metu pernai, kai tokių buvo 413.

Be to, vis dažniau bankroto procedūrą pradeda ne pačios bendrovės. Jei pernai įmonių vadovai ir savininkai inicijuodavo 4 bankrotus iš dešimties, tai šiemet – mažiau nei tris.

„Tai parodo tam tikrą tendenciją, kad jau pati įmonė mato, jog ji jau nėra nemoki, kad nereiktų kreiptis į teismus. Matome, kad vadovai mažiau kreipiasi. Kitų kreditorių, kuriems negali būti įvykdomi įsipareigojimai, padaugėjo“, – kalbėjo Įmonių bankroto valdymo departamento direktorius Alvydas Geigalas.

Pirmąjį ketvirtį, palyginti su pernai, ypač pastebimai –beveik perpus – pradėtų bankrotų mažėjo pramonėje, kiek kukliau – prekyboje. Statybos įmonėms keliamų naujų bankroto bylų sumažėjo beveik 40 proc.

Tačiau statybininkų asociacija teigia, kad geras naujienas dėl pastaruoju metu mažėjusių bankrotų, temdo netolimos praeities statistika. Mat krizės įkarštyje bankroto procedūros buvo pradėtos beveik 800 statybos įmonių.

„Kadangi jų daug bankrutavo 2009–2010 metais, tai, žinoma, iš tų mažiau likusių bankrutuojančių tikimybė irgi mažesnė. Pagaliau tos, kurios išgyveno, susitvarkė ir finansinius srautus, ir technologinius procesus, ir patirties įgijo, racionalizavo savo išlaidas“, – sakė Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas.

Tačiau mažėjantis naujų bankrotų skaičius – ne visiems gera žinia. Bankroto administratoriai sako pastebintys, kad jau pernai jiems darbo pradėjo mažėti. Tačiau jie įžvelgia ir teigiamą ekonomikos atsigavimo įtaką. Esą pagyvėjus rinkai, didėja galimybės atsiskaityti su tais, kuriems bankrutavusios įmonės liko skolingos.

„Paskutiniu metu varžytinėse atsirado dalyvių, nes jeigu žvilgtersime į porą metų atgal, tai dalyvių varžytinėse praktiškai nebuvo. Šiuo metu tikrai ateina realūs pirkėjai, realiai įsigyja bankrutuojančių įmonių turtą. Tad galėtume sakyti, kad ir ekonomika kažkiek atsigauna, ir rinka pradeda reaguoti į pardavimus“, – teigė bankrotų administratorius Gintaras Adomonis.

Bankroto administratoriai nesiryžta prognozuoti, kada bankrotų skaičius nukris iki prieškrizinio lygio, kai kasmet įmonėms pradėtų bankrotų skaičius neviršydavo 800. Esą nei šiemet, nei kitąmet tai greičiausiai neįvyks.


Šiame straipsnyje: bankrotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aga

Aga portretas
Nes jau nebeliko kam bankrotot :o), visi jau ismire
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių