Bankas: Baltijos šalių ekonomika smuks ir šiemet

Baltijos šalių ekonomika smuks ir šiemet, prognozuoja Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB).

Lietuvos ūkis, pernai, banko vertinimais, susitraukęs 15,2 proc., šiemet smuks dar 0,5 procento. Kitąmet šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 2,3 procento.

Latvijos ir Estijos ūkio nuosmukis šiemet bus didžiausias tarp ERPB apžvelgiamų 30 besivystančių ūkių, tarp kurių yra šalys nuo Vidurio ir Rytų Europos iki Kaukazo ir Vidurio Azijos, įskaitant Turkiją.

Banko vertinimais, Latvijos ūkis, pernai smukęs 17,9 proc., šiemet smuks dar 2 proc., o jau kitąmet galima tikėtis 2,5 proc. augimo. Estijai bankas prognozuoja 14,7 proc. smukimą 2009 metais, 1,8 proc. nuosmukį šiemet ir 2,7 proc. augimą kitąmet.

ERPB vertinimais, antrus metus iš eilės smuks ir Vengrijos ūkis - pernai šios šalies BVP smuko 6,7 proc., šiemet smuks dar 0,6 proc., o kitąmet augs 2 procentais.

Tuo tarpu viso regiono ekonomika, naujausiomis ERPB prognozėmis, šiemet augs 3,3 proc., o ne 2,5 proc., kaip prognozuota pernai spalio mėnesį.

"ERPB padidino regiono ūkio plėtros 2010 metais prognozę, nes ekonomikos atsigavimas yra šiek tiek spartesnis, negu numatyta spalio mėnesį, tačiau plėtros rodikliai atskiruose regiono ūkiuose gerokai skiriasi", - pareiškė bankas.

Kartu bankas pažymi, kad atsigavimas bus trapus ir "itin netolygus".

Banko vertinimais, pernai apžvelgiamo regiono ūkis smuko 6 proc., o 2011 metais prieaugis gali siekti 3,8 procento.


Šiame straipsnyje: nuosmukisBaltijos šalys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių