Bankas apgavo investuotojus?

Investuotojų asociacija pranešė, pastaruoju metu sulaukianti vis daugiau investuotojų kreipimųsi dėl galimai neteisėtų „Dnb Nord“ banko veiksmų.

Neprofesionalūs investuotojai skundžiasi, kad „Dnb Nord“ bankas 2007 m. pabaigoje išleidęs su akcijomis susietų obligacijų emisiją pats skolino gyventojams pinigų šioms obligacijoms pirkti.

Lietuvos centrinio vertybinių popierių depozitoriumo duomenimis, 2010 metų lapkričio-gruodžio mėnesiais „Dnb Nord“ bankas išpirks 166 mln. litų nominalios vertės su akcijomis susietų obligacijų.

„Bankas viena ranka skolinosi pinigus leisdamas obligacijas, o kita – pats skolino jų įsigijimui, dažnai net 100 proc. investicijų sumos. Į asociaciją besikreipiančių asmenų teigimu, taip investuotojams galėjo būti suteiktos netinkamos ir šališkos rekomendacijos bei pateikti siūlymai neatitinkantys finansinių priemonių ir investavimo tikslų“, – aiškino Investuotojų asociacijos valdybos narys, advokatų kontoros „Sutkienė, Pilkauskas ir partneriai“ partneris Vidmantas Drizga.

Investuotojų asociacija kreipiasi į neprofesionalius investuotojus, kurie 2007 metų lapkričio-gruodžio mėnesiais už iš „Dnb Nord“ banko pasiskolintas lėšas įsigijo šio banko išleistų obligacijų, iki šių metų balandžio 16 d. kreiptis į asociaciją.

„Pasitvirtinus pranešimams, kad banko veiksmai galėjo pažeisti investuotojų interesus, asociacija svarstys galimybę inicijuoti grupinį ieškinį, kuriuo būtų ginamos neprofesionalių investuotojų teisės“, – sakė V. Drizga.

Bankas visus kaltinimus atmeta. „DnB Nord“ banko Investicinės bankininkystės departamento direktorius Andrius Načajus neneigia, kad tokių ginčų yra. Tačiau tikina, kad bankas viską darė pagal įstatymus ir nieko nuo klientų neslėpė. Anot jo, tokie pranešimai gali būti bandymas vengti įsipareigojimų.

„Įdomu, kodėl pusantrų metų žmonės tylėjo, o dabar staiga nusprendė skųstis? Jaučiu, kad ne be priežasties. Panašių atvejų yra buvę ir anksčiau. Artėjant paskolos grąžinimo terminui žmonės neretai bando užginčyti savo įsipareigojimus, esą kažko tai nežinojo. Keli mūsų klientai net kreipėsi į Vertybinių popierių komisiją (VPK), ši yra mums surašiusi pažeidimų protokolą, už tai, kad neva neatskleidžiame visų reikiamų duomenų. Tačiau pirmosios instancijos teismas bylą išsprendė mūsų naudai“, – kalbėjo banko atstovas.

Sutartyse gi yra sudėti klientų parašai, patirtinantys, kad jie supranta visas sąlygas ir su jomis sutinka.


Šiame straipsnyje: DnB Nordinvestuotojaibankas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių