Bankai toliau skaičiuoja nuostolius

Spalio mėnesį Lietuvoje veikiantys bankai paskelbė savo trijų ketvirčių finansinius rezultatus – dėl atidėjinių blogoms paskoloms bendri nuostoliai viršijo milijardą litų. Tačiau Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas tikina, kad tai bankų klientų neišgąsdino.


„Sistema jau įrodė galinti absorbuoti reikšmingus nuostolius, todėl jokių išsiskiriančių tendencijų spalį bankuose nefiksuota. Bendrasis paskolų portfelis vis dar traukiasi, o gyventojai mieliau taupo, nei vartoja“, – pranešime teigia S.Kropas.   

Anot jo, rugsėjį paskolų portfelio traukimasis buvo gan reikšmingas, tačiau spalį procesas grįžo į šiemet įprastą vagą – bendra paskolų suma per mėnesį sumažėjo 198,37 mln. litų, o viso portfelio vertė siekė 64,34 mlrd. litų. 

Bankai toliau augino finansavimą savo įmonėms ( 123 mln. litų) ir skolino finansų institucijoms ( 86,5 mln. litų), tačiau tiek įmonės, tiek gyventojai savo paskolų portfelius mažino. Prognozuojama, kad bendra paskolų suma šiemet sumažės kiek daugiau nei 10 proc. 

„Galima pasiguosti bent tuo, kad portfelis tikriausiai mažės lėčiau nei per metus sumažės bendrasis vidaus produktas“, – teigė LBA vadovas.

Spalį Lietuvos įmonės gerokai patuštino einamąsias sąskaitas – iš jų išimta 983 mln. Fizinių asmenų einamosios sąskaitos sumenko vos 20,3 mln. litų.   

Visai kitoks vaizdas terminuotųjų indėlių sąskaitose – gyventojai taupymui papildomai skyrė 131,67 mln. litų, įmonės savo indėlius padidino tik 109,8 mln. litų. Nuo metų pradžios gyventojų terminuotųjų indėlių suma iš viso padidėjo 3,1 proc., o indėlių mažėjimas fiksuotas tik balandį ir gegužę. Viena vertus, tai rodo, kad gyventojai turi pinigų ir pasitiki bankais, kita vertus, tai aiškus indikatorius, kad rinkoje vyrauja netikrumas ir žmonės tiesiog nelinkę leisti pinigų.

Bendras fizinių, juridinių asmenų, valdžios institucijų ir finansų institucijų indėlių portfelis spalį palyginti su rugsėju, padidėjo 26,84 mln. litų iki 38,76 mlrd. litų.  

Be to, spalį keli bankai pradėjo aktyviau teikti būsto paskolas.  Naujų paskolų suma pirmą kartą nuo birželio viršijo 80 mln. litų ribą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių