Bankai atsigauna greičiau nei klientai

Šalyje veikiantiems komerciniams bankams finansinė krizė liko užnugaryje. Pagal savo veiklos rezultatus bankai pirmieji iš visų sektorių sugrįžo į pakilimo 2007-aisiais metus. Tačiau šiemet įgautą pagreitį lėtins Lietuvos banko kontrolės priemonės.

Pelną krauna paskolų aitvarai

Pristatydamas šių metų antrojo ketvirčio bankų veiklos apžvalgą Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas pažymėjo, kad bankų sektoriaus atsigavimo ženklai – akivaizdūs. „Tačiau dabar toks etapas, kai svarbiausia užduotis yra išsaugoti palankias tendencijas, o augimui suteikti tvarumo“, - sakė jis.

Iš viso bankai šiuo metu valdo 81,4 mlrd. litų siekiantį turtą. Didžiąją jo dalį sudaro klientams suteiktos paskolos. Iš savo veiklos per pirmąjį šių metų pusmetį bankai jau uždirbo 513 mln. litų pelno, maždaug tiek pat kiek ir 2007-aisiais. Nors anuomet valdė netgi mažesnį, 66,7 mln. litų siekiantį, turtą. Per 2007 ir 2008 metus išaugęs bankų paskolų portfelis maitino bankus krizės metu ir šiuo metu neša pelnus. Ir nors bankai skolina aktyviau, paskolų portfelis vis dar mažėja. Jis šiuo metu siekia 56,9 mlrd. litų.

Pelno siekis vers skolinti

Šiemet gyventojams ir verslui bankai paskolino jau 4 mlrd. litų. Lietuvos banko duomenimis, beveik pusė šios sumos buvo paskolina privačioms įmonėms, 43 proc. – gyventojams, kitos paskolos buvo suteiktos valdžios institucijoms, valstybės įmonėms ir finansų institucijoms.

„Tai, kad bankų paskolų portfelio struktūra nedidėja, o auga bankų pajamų dalis iš palūkanų, rodo, kad bankų skolinimo sąnaudos yra sumažėjusios“, - aiškino V.Vasiliauskas. Tai reiškia, kad sumažėjo bankų išlaidos palūkanoms, kuries jie moka už indėlius ir kitus piniginius išteklius. „Tačiau erdvės pigti pačių bankų finansavimo šaltiniams nėra daug, todėl. Norėdami išlaikyti stabilias palūkanų pajamas ir jas auginti, bankai turėtų skolinti daugiau“, - sakė V.Vasiliauskas.

Pasak jo, pirmąjį kartą per daugiau kaip dvejus metus ūgtelėjo paskolų būstui įsigyti portfelis.

Įtakos gerėjantiems bankų pelno rodikliams turėjo ne tik gaunamos pajamos iš paskolų palūkanų, bet ir mažesni atidėjiniai blogoms paskoloms. Mat atsigaunant ekonomikai vis daugiau neveiksniomis laikytų paskolų pradedamos grąžinti. Šių metų pradžioje bankai skaičiavo, kad turi 16,5 proc. nuvertėjusių paskolų, o po pusmečio jų sumažėjo 1 proc. Tuo tarpu daugiau kaip du mėnesius pradelstų paskolų dalis išlieka tokia pati – beveik 2 proc.

Turės skolinti atsakingai

Kad ateityje būtų išvengta skaudžių skolinimosi pasekmių, Lietuvos bankas baigia rengti Atsakingo skolinimo nuostatas. „Bankai turės skolinti atsakingai“ – pabrėžė V.Vasiliauskas. Pasak jo, šias nuostatos turėtų įsigalioti nuo spalio 1 dienos, o nuostatų dalis, susijusi su vartotojų informavimu apie paskolų sąlygas, galios nuo kitų metų vasario 1 dienos.

Atsakingo skolinimo nuostatose bus numatytas maksimalus kredito dydis ir įkeisto turto vertės santykis, paskolos gavėjo vertinimo ir kiti kriterijai. Šis rinkos drausminimo įrankis neleis, kad paskola gyventojams būtų didesnė 85 proc. įkeičiamo turto vertės, o koerciniams nekilnojamojo turto projektams plėtoti nebus skolinama daugiau kaip 75 proc. įkeičiamo turto vertės.

Bankų sistemos veiklos rezultatai, mln. litų (pelnas/nuostolis)

2006 2007 2008 2009 2010 2011 I pusm.
667 1156,1 867,3 -3669,6 -276,2 513,6

Šaltinis: Lietuvos bankas


Šiame straipsnyje: bankaibankų įkainiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Mikas

Mikas portretas
kur neatsigaus, šitaip apiplėšinėdami piliečius. Kokios indėlių palūkanos! Dar gudručiai (pvz Snoras) ima administravimo mokestį, kad jiems pervedėm pinigus.

tai jo

tai jo portretas
tiesiog butu saunu,jei nebutu graudu. Sukeli ekonomine krize,pasiimi pelna ir atsigauni...........

AŠ portretas
Manau, kad su tais kraugeriais reikia turėti kuo mažiau reikalų... Išsimokėsiu kreditus, tada reikės pagalvotikaip kuo mažiau tuos "biedniagas" remti per e banką mokant mokesčius ir pan.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių