Baltijos šalių NT rinkoje mažėja investicijų

Pasaulinis rūpestis dėl finansų rinkos ir silpnėjanti pasaulinė ekonomika lėmė Baltijos šalių nekilnojamo turto spartaus vystymosi sulėtėjimą. Dėl to 2008 metais Baltijos regione sumažėjo sandorių su tarptautiniais investuotojais skaičius, praneša Švedijos nekilnojamo turto konsultantų bendrovė Newsec 2008 metų rudens „Nordic Report" leidinyje.

Visose Baltijos šalyse didėja infliacija ir lėtėja ekonomikos augimas, tačiau į augimą orientuota regiono ekonomika turi geras galimybes prisitaikyti prie kintančios situacijos ir atsistatyti.

Biurų nuomos kainos toliau auga, bet lėtesniais tempais

Naujų biurų paklausa didžiųjų miestų centruose yra didesnė nei pasiūla, todėl nuomos kainos kilo. Vis dėlto ateinančiais metais bus pastatyta daug naujų biurų pastatų, esančių ne miesto centre, ir tai stabilizuos rinką. Nuomos kainų skirtumas tarp verslo centrų (CBD - Central Business District) ir kitų centrinių didžiųjų miestų rajonų yra didelis, ir tikimasi, kad jis nesiliaus didėjęs.

Keičiasi statybų prioritetai - nuo gyvenamųjų namų pereinama prie komercinės paskirties pastatų

Baltijos regione beveik nebestatoma gyvenamosios paskirties pastatų. Gyvenamųjų namų pasiūla yra didesnė nei paklausa, todėl krenta nekilnojamo turto ir žemės kainos. Nekilnojamo turto investuotojai dėmesį sutelkė į komercinę nuosavybę. Nekilnojamo turto sektorius smarkiai plečiasi, statoma daug naujų prekybos centrų, senieji - plečiami ir renovuojami.

Stipriosios Lietuvos pusės - sandėliavimas, logistika ir platinimas

Lietuvos nekilnojamo turto rinka turi didelį ilgalaikio investavimo potencialą. Tikimasi, kad investicijų vėl padaugės jau kitų metų pradžioje. Labiausiai domimasi nekilnojamu turtu Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje bei biurų patalpomis Vilniuje. Šiais ir ateinančiais metais padidėsiantis naujų biurų pastatų skaičius Vilniuje stabilizuos nuomos kainų kilimą.

Vertinant prekybos ir transporto rinkas, Kaunas, antras pagal dydį Lietuvos miestas, taip pat yra strategiškai patogioje vietoje. Jis sparčiai vystosi sandėliavimo, logistikos ir platinimo srityse. Per ateinančius dvejus metus yra planuojamos didelės investicijos į Kauno sandėlius ir svarbų Klaipėdos uostą. Tačiau yra rizikos, kad didesnė naujų sandėlių ir platinimo centrų pasiūla ateityje viršys rinkos poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių