Baltarusijos pasienyje formuojasi automobilių eilės

Dėl sunkiai suvokiamo Rusijos ir Baltarusijos susitarimo vairuotojams iš Lietuvos gerokai apsunko kelionė į kaimyninę šalį. Jau dabar pasienyje driekiasi eilės.

Muitinės departamentas pranešė, kad dėl naujų biurokratinių reikalavimų, atsiradusių dėl Rusijos ir Baltarusijos susitarimo, pasienio punktuose per valandą pravažiuoja ne daugiau kaip 15 lengvųjų ir 10 krovininių automobilių. To priežastis - Minsko ir Maskvos susitarimas, kuriuo nustatyta, jog visiems į Baltarusiją įvažiuojantiems ir iš jos išvykstantiems automobiliams privaloma užpildyti laikiną įvežimo/išvežimo deklaraciją.

Kaip Diena.lt teigė Muitinės departamento Ryšių su visuomene skyriaus viršininkė Henrika Rukšėnienė, vos įsigaliojus naujai tvarkai ties Medininkų postu nusidriekė kilometrinės lengvųjų automobilių eilės, daugelis vairuotojų netgi nutarė nelaukti ir pasuko atgal. Penktadienį priešpiet Medininkuose eilėje laukė apie 80 lengvųjų automobilių.

Kaip praneša Baltarusijos muitininkai, transporto priemonės įvežimo/išfvežimo deklaraciją turi pildyti visų be išimties automobilių vairuotojai. Kol kas ši deklaracija galioja 3 mėnesius - pasibaigus šiam laikotarpiui, pasienyje vėl reikės pildyti dokumentus.

Tačiau baltarusiai svarsto galimybę kiek palengvinti transporto judėjimą. Ketinama nustatyti, kad tarptautinių reisų krovininių bei keleivinių automobilių vairuotojams deklaracijas reikės pildyti rečiau - kas pusę metų.

Baltarusiai tikina, kad šios deklaracijos palengvins transporto judėjimą. Tiesa, ne ties Lietuvos, o ties Baltarusijos-Rusijos pasieniu. Mat užpildžius dokumentus Lietuvos pasienyje esą bus galima visą nustatytą deklaracijos galiojimo laikotarpį be kliūčių kirsti šių dviejų valstybių sieną.

Vežėjų asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius Diena.lt teigė, kad ši tvarka iš esmės neliečia nuolatinių krovinių vežėjų. Esą privalomas deklaracijų pildymas kur kas skaudžiau atsilieps lengvųjų automobilių vairuotojams.


Šiame straipsnyje: pasieniseilės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių