Baltarusiams gali tekti ieškoti naujo investuotojo numatomai AE

Visai šalia Lietuvos sienos ketinanti statyti atominę elektrinę Baltarusija pripažįsta, kad dėl to nesutariama su Rusija ir gali būti ieškoma kito investuotojo.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka per darbo vizitą Minsko srityje žurnalistams pripažino, kad stringa derybos su pasirinktąja partnere atominei elektrinei statyti – Rusija, todėl gali būti ieškoma kitų investuotojų.

„Taip, yra problemų ir reikėtų galvoti apie naują investuotoją. Mes šitos temos niekada neatmetėme“, – teigė A. Lukašenka.   

Naujai atominei  jėgainei statyti Baltarusija ketina skolintis iš Rusijos nuo 9 iki 12 mlrd. JAV dolerių. Tačiau, anot A. Lukašenkos, primygtinai įsiprašiusi, kad būtų pakviesta ir statyti jėgainę,   Rusija netrukus pradėjo spausti Minską.

„Iš pat pradžių pasiūlė dvigubą brangesnę nei Rusijoje statybos kainą, paskui pareikalavo pasirašyti susitarimą, kad bus sukurta bendra įmonė jėgainės pagamintai elektrai pardavinėti į Vakarus. Palaukit, mes imam iš jūsų kreditą, ir nepigų, jį tikrai grąžinsime. Bet kaip jūs susiję su mūsų preke? Jie dar bendrą metodiką kurti siūlo. Tiesiog nesolidžiai elgiasi. Todėl mes neatmetame galimybės ieškoti kitų investuotojų“, – kalbėjo Baltarusijos prezidentas.

Anot A. Lukašenkos, jau artimiausiu metu Baltarusija apsispręs, kas statys atominę jėgainę. Jei to nedarys Rusija, bus tariamasi su kitais investuotojais. Nors laiko bus prarasta, pasaulyje esą daug galimų investuotojų, ir Baltarusija turi pasiūlymų.

Lietuvos ekspertai ne kartą yra reiškę abejonių, ar vos už pusšimčio kilometrų nuo Vilniaus Astravo rajone, Michailiškių kaime, ketinanti statyti atominę jėgainę Baltarusija tikrai įgyvendins šį projektą. Daugiausia abejota, ar šį projektą ji pajėgtų įgyvendinti be Rusijos.  


Šiame straipsnyje: AEBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių