Baltarusiai nori pigesnių dujų

Didžiausia Rusijos bendrovė „Gazprom" atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje - dėl dujų kainų gali kilti didžiulis tarptautinis konfliktas su Baltarusija. Nors 5 metus trukusios derybos dėl dujų pristatymo ir tranzito kainos baigtos, baltarusiai atsisako už dujas mokėti sutartą kainą ir vėl prašo iš naujo peržiūrėti gamtinių dujų kainas.

Kaip praneša naujienų agentūra „Interfax", Baltarusija ketina mokėti už dujas tokią kainą, kokią buvo sutarusi prieš pasirašydama sutartį su „Gazprom".

„Už 1 tūkst. kubinių metrų dujų dabar mokam 119 dolerių. Tačiau sutartyje nieko neužsimenama apie dujų tranzitą. Todėl prieš pakeldama dujų kainas, bendrovė „Gazprom" turėtų peržvelgti tranzito kaštus", - tikino Baltarusijos valdžios atstovas.

Tuo tarpu „Gazprom" vadovybė tvirtina, kad laikosi visų sutarties sąlygų, pagal kurias bendrovei „Beltransgaz" 2007-2011 metais bus tiekiamos gamtinės dujos. Dujų kainos baltarusiams susietos su Europos naftos produktų rinka, todėl „Gazprom" neketina iš naujo peržvelgti kainų.

Analitikai prognozuoja, kad Europoje iki metų pabaigos gamtinių dujų kaina perkops 410 dolerių. Atskaičiavus 30 procentų eksporto, transportavimo išlaidų ir 2009 metams taikomą 20 procentų nuolaidą, Baltarusija už 1 tūkst. kubinių metrų dujų turėtų mokėti 220 dolerių. Tuo tarpu Baltarusijos ekonomistai tvirtina, kad šalis pajėgi mokėti tik 140 dolerių.     



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių