Baltarusiai nori lietuviško pieno

Baltarusijos pieno perdirbėjai norėtų įsivežti pieno iš Lietuvos - už pieną šios šalies įmonės siūlo 20-30 proc. daugiau nei vietos gamintojai, tačiau nesutinka mokėti iš anksto.

Dėl tokių Baltarusijos bendrovių sąlygų Lietuvos ūkininkai delsia, nenorėdami rizikuoti ir laukti, ar bus tvarkingai atsiskaitoma, trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Prekybos su Baltarusija vienintelis stabdys kol kas - atsiskaitymas. Jei jie garantuotų, kad pinigai bus sumokėti tvarkingai, jų pasiūlymas būtų įdomus. Kol kas vienintelis garantas - valstybinis užsakymas, tačiau tai mūsų netenkina", - sakė "Agrokoncerno" prezidentas Ramūnas Karbauskis.

Pasak kooperatyvo "Pieno gėlė" valdybos pirmininko Andrejaus Stančiko, baltarusiai pieno ieško Lietuvoje bei Latvijoje ir siūlo 1,2 lito už 1 kilogramą - tai yra viena didžiausių kainų Europoje.

"Diskutavome keliuose kooperatyvuose, tačiau rizika per didelė, kad ryžtumės. Kol uždirbame, parduodame vietos perdirbėjams ir bandyti laimės loterijoje nenorime. Jei sunku būtų tėvynėje, tai noras rizikuoti atsirastų", - sakė A.Stančikas.

Anot R.Karbauskio, pieno paklausa Baltarusijoje gali išlikti ilgiausiai 2-3 metus, nes šios šalies įmonėms pavyko įsitvirtinti Rusijos rinkoje ir šiuo metu joms trūksta žaliavos. Tuo tarpu Baltarusijos atstojai tvirtina, kad jie siekia veržtis į Europos Sąjungos (ES) rinkas, o tam reikalinga kokybiška žaliava.

"Mūsų pagrindinis tikslas - ne žaliava, bet kartu su lietuviais kurti tokią pramonę, kuri pajėgtų su Lietuvos ir Baltarusijos prekės ženklu eksportuoti gaminius į Lietuvos ir ES rinkas", - sakė prisistatyti nenorėjęs Baltarusijos ambasados Lietuvoje atstovas.


Šiame straipsnyje: pienas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių