„Aukštaitijos vandenų“ direktorių atlyginimai – tabu

Panūdusi iš Savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Aukštaitijos vandenys“ išpešti informaciją apie šešių bendrovės direktorių darbo užmokestį, Panevėžio vicemerė Gema Umbrasienė teisinasi atsitrenkusi į sieną.

Mero pavaduotoja, priklausanti ir įmonės stebėtojų tarybai, veltui siuntinėja vieną po kito raštus „Aukštaitijos vandenų“ generaliniam direktoriui Rimantui Liepai.

„Atsakymas apie bendrovės vadovų darbo užmokestį ginamas kaip fronto priešakinė linija, – ironizavo G.Umbrasienė. – Nežinau, ko bijoma.“

Vicemerė įmonės vadovo ne kartą raštu prašė pateikti informaciją apie generalinio, gamybos, ekonomikos, statybos, eksploatacijos ir plėtros direktorių vidutinį darbo užmokestį per 2009-uosius ir šių metų pirmąjį pusmetį.

Pirmąjį prašymą mero pavaduotoja R.Liepai brūkštelėjo liepos 2-ąją ir nurodė, kad informacijos apie atlyginimus lauksianti dvi savaites.

Pasibaigus terminui G.Umbrasienė teigia jau po darbo valandų iš generalinio direktoriaus gavusi atsakymą, kad informacija apie vidutinį darbo užmokestį pateikiama „Aukštaitijos vandenų“ internetinėje svetainėje, o vadovai savo atlyginimus nurodo Valstybinei mokesčių inspekcijai teikiamose deklaracijose.

Dangstosi įstatymu

Vis dėlto Savivaldybės žinioje esančios bendrovės tinklalapyje surasti, kiek uždirba konkretūs vadovai, beviltiška. Jame pateikiama tik abstrakti informacija – administracijos vidutinis darbo užmokestis 2009-aisiais, neatskaičius mokesčių, siekė 6788 litus, 2010 m. antrąjį ketvirtį nukrito iki 6102 litų.

Tokiu atsakymu nepatenkinta G.Umbrasienė dar kartą priminė R.Liepai besidominti konkrečių pareigybių atlyginimais.

Šį kartą generalinis direktorius politikei kirto iš peties – pareiškė, kad bendrovėje duomenys tvarkomi vadovaujantis asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, todėl atsisakantis pranešti, kiek uždirba šeši direktoriai.


„Nors Panevėžyje tik vienas meras bei dvi vicemerės ir juos lengva identifikuoti, tačiau Savivaldybės tinklalapyje vis tiek skelbiamas šių pareigybių darbo užmokestis. Nematau priežasčių „Aukštaitijos vandenims“ slėpti tokią informaciją. Ir taip visi žino, kad jų vadovai uždirba daugiau nei meras ar vicemerės“, – įmonės atkaklumu stebisi G.Umbrasienė.

Kritika grįžo bumerangu

Mero pavaduotoja „Aukštaitijos vandenų“ vadovų atlyginimais pradėjo domėtis gavusi Tarybos nario socialdemokrato, prieš pusmetį mero posto netekusio Povilo Vadopolo paklausimą.

Tarybos opozicijos atstovas tvirtina norintis sužinoti, ką per pusmetį pavyko nuveikti G.Umbrasienei, bene labiausiai jį kritikavusiai dėl „Aukštaitijos vandenyse“ dirbančių šešių direktorių ir per didelių jų atlyginimų.

P.Vadopolas teisinasi, kad sumažinti bendrovės vadovų ir jų darbo užmokesčių jam nepavykę, nes šias pareigas eina buvusios valdančiosios daugumos atstovai – statybos direktoriumi darbuojasi ir dabartinėje koalicijoje esančių „tvarkiečių“ atstovas Sigitas Činga, plėtros – „darbietis“ Petras Narkevičius, pats R.Liepa – socialdemokratas.

Vadovaujamą vietą – eksploatacijos direktoriaus – užima dabartiniams valdantiesiems priklausančių konservatorių atstovas Tarybos narys Vidmantas Baltramiejūnas.

Kodėl vicemerei nepateikiama informacija apie šešių direktorių, iš kurių trys –  miesto Tarybos nariai, išgirsti iš R.Liepos nepavyko. Generalinis direktorius mobiliuoju telefonu neatsiliepė, o darbo kabinete jo nebuvo įmanoma rasti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių