Augant degalų kainoms, prognozuojamas prekių ir paslaugų brangimas

Seniai regėtos degalų kainų aukštumos tapo galvos skausmu ir daugelio prekių bei paslaugų tiekėjams.

Kol kas įmonės sako dar nežinančios, kaip elgtis: branginti produkciją ar ne. Bet ir jos, ir ekspertai atviri. Vėliau kainų kilimas bus neišvengiamas.

Maisto produktai - vieni iš tų, kurių savikainoje nemažą dalį sudaro išlaidos degalams. Daugelis prekių vežiojama po visą ar bent dalį Lietuvos. Todėl pabrangę degalai įmones privertė suklusti.

Duonos ir pieno produkcijos gamintojai sako dar nežinantys, kaip tai paveiks prekių kainas. Esą kaip tik dabar išsamiai skaičiuoja. Tuo metu kai kurių paslaugų teikėjai iškart sako neketinantys kelti tarifų, nes priešingu atveju liks be klientų.

„Žmonės ir taip mažai važiuoja dabar šiuo laiku. Jeigu mes dar padidinsim kainas, aš manau, kad firmos visos sustos, visos mašinos stovės ir miegos vairuotojai mašinose“, - sako „uostamiesčio taksi“ direktorius Michailas Zbarazskij.

Taksi firmos vadovas sako, kad dėl dabartinio degalų brangimo įmonė išsilaikys apie porą mėnesių. Bet, jei benzino ir dyzelino kainos ir toliau kils aukštyn (o tai ir prognzouojama), paslaugą neabejotinai teks branginti.

Ekspertai sako, kad prekių ir paslaugų gali nebranginti tik tos įmonės, kurios pasirengusios aukoti dalį pelno. Mat degalų brangimo įtaka produkcijos savikainai - akivaizdi.Tuo labiau, kad pabrango ir elektra.

„Ekonomikos nuosmukio metu įmonės ir taip sunkiai išgyvena. Sumažėjus paklausai, produkcija nebėra perkama, įmonės kažkaip turi sureguliuoti savo apyvartines lėšas, jos bus priverstos branginti gaminamą produkciją“, - įsitikinusi socialinių mokslų daktarė Angelė Lileikienė.

Ekspertai prognozuoja, kad kai kurių prekių savikaina šiemet didės 12-15 proc. O tai esą Lietuvą padarys dar mažiau konkurencingą Europos rinkoje.


Šiame straipsnyje: prekėsbrangimasdegalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių