Atstovas: „Chevron“ investuos Lietuvoje, jei bus palanki aplinka

JAV energetikos milžino „Chevron“, kuris vienintelis pretenduoja žvalgyti skalūnų dujas vakarų Lietuvoje, atstovas sako, kad koncernas investuos, jeigu Lietuvoje bus palanki aplinka verslui.

„Jeigu bus palanki aplinka, bus investicijos“, - ketvirtadienį susitikęs su Seimo liberalais sakė „Chevron Exploration & Production Lietuvos“ generalinis direktorius Gilbertas Ankenbaueris.

Tačiau jis neatsakė, kokiomis kainomis skalūnų dujas gautų Lietuva ir ar jos kainuotų pigiau nei rusiškos gamtinės dujos.

„Atsakymo negavome,“ - sakė liberalų lyderis Eligijus Masiulis. Jis taip pat pripažino, kad nebuvo pateikta „pilna informacija“ apie žvalgybos darbus.

E.Masiulis siūlo Vyriausybei nustatyti, kokių priemonių bus imamasi, jeigu nebūtų laikomasi aplinkosaugos reikalavimų skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos metu.

„Jeigu  žvalgyba truks 4-5 metus, paraginčiau premjerą ir aplinkos ministrą jau dabar aiškiai susitarti su “Chevron„ prieš pradedant žvalgybą, kaip ir kokiomis sąlygomis bus vykdoma gavyba ir kokią nauda turės Lietuva ir gyventojai“, - po susitikimo su „Chevron“ atstovais žurnalistams sakė E.Masiulis.

G.Ankenbaueris parlamentarams pabrėžė, kad skalūnų dujų žvalgybos ar gavybos technologinių eksperimentų Lietuvoje neketinama taikyti. G.Ankenbaueris sakė, kad žinojimas, kokie yra gamtinių išteklių klodai, svarbu energetiniam Lietuvos saugumui.

„Gelmių tyrimas yra saugus ir žalos nedarantis dalykas“, - sakė G.Ankenbaueris.

Pasak jo, kol kas didžiausia nauda iš skalūnų dujų projekto Lietuvai - sužinoti, kas slypi gelmėse.

G.Ankenbaueris pabrėžė, kad informacija apie visus chemikalus, kurie bus naudojami žvalgybos darbuose, yra viešai deklaruojama. Esą jie visi naudojami buityje, pavyzdžiui, plaukimo baseinų, geriamo vandens, dirvožemio valymui, kosmetikoje, maisto prieduose, gėrimų pramonėje. Tokių cheminių medžiagų, anot jo, gali būti apie 12-15 pavadinimų.

Bendrovės „LL investicijos“, kurios pusę akcijų nuo 2012 metų spalio valdo „Chevron Global Energy“, geologo Igno Vaičeliūno teigimu, skalūnų dujų paieška pagal vieną sutartį, o gavyba - pagal kitą, yra negalima: „Niekas neis ir neieškos, jeigu nematys vizijos, kad gali išgauti“.

Geologas mano, kad skalūnų dujų projektas yra naudingas: „Nepriklausomai nuo to randa ar ne, vietiniai gyventojai turės darbo“.

Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto direktoriaus pavaduotojas Saulius Gulbinskas pabrėžė, kad  skalūnų dujų gavybos darbams bus atliktas pilnas poveikio aplinkai vertinimas: „Tik tada  bus galima įrenginėti išgavimo aikšteles“.

Kilus nemažam pasipriešinimui dėl planuojamos skalūnų dujų žvalgybos vakarų Lietuvoje, Aplinkos ministerija atidėjo trečiadienį planuotą komisijos posėdį, kuriame dujų žvalgybos konkurso laimėtoju turėjo būti paskelbtas „Chevron“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ss

ss portretas
Chevron VON

Oi..

Oi.. portretas
Eilinis makaronu kabinimas

gebelsas

gebelsas portretas
mano galva - gal klystu - bet nedaug: -------------------------------------------------------- investuoju.... investicijos turi grizti su kaupu.... zvalgau greziu sprogdinu saugau gamta ir gaunu kazkoki kieki duju.... tas parduotas duju kiekis turi kainuoti mano investicijos + pelnas.... kad skalunu dujos bus pigesnes uz GAZPROMo- niekas net neuzsimena... reiskia reikes paprastam vartotojui pirkti: -25 procentus is SGDT uz belekokia kaina -kokius 50 skalunu duju uz belekokia kaina -ir 25 procentus duju is gazpromo... ------------------------------------------------------- kadangi musu ismintingieji su gazprom susitare kaip ir ukraina tai dar vartotojai tures sumoketi uz sutarta bety nesuvartota duju kieki.... ============================================= zasibys ane?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių