Atsigauna investicijų portfelių valdytojų konsultavimo paklausa

Finansų krizė buvo savotiškai naudinga investicinio portfelio valdymo paslaugų teikėjams, nes vėl padidėjo profesionalų konsultacijų paklausa, tikina bankininkai.

"Verslo žinios" rašo, kad nors oficiali statistika rodo, kad privačių investicinių portfelių rinka traukiasi, rinkos dalyviai duomenis pataria vertinti atsargiai - nemažai lėšų valdoma iš užsienio.

Naujausiais Vertybinių popierių komisijos (VPK) duomenimis, balandžio pradžioje individualius finansinių priemonių portfelius Lietuvoje turėjo 292 asmenys - ketvirtadaliu mažiau nei prieš metus (389). Bendra individualių portfelių vertė per metus sumenko nuo 1,662 mlrd. iki 1,068 mlrd. litų.

"Šiuos skaičius reikėtų vertinti atsargiai, nes VPK statistikoje atsispindi tik portfeliai, apskaitomi Lietuvos bankuose, finansų maklerio ar valdymo įmonėse. Mes, mano žiniomis, ir kai kurie kiti bankai, paslaugos valdymą esame perkėlę į užsienį, konkrečiai - į Liuksemburgą, todėl duomenų bendroje statistikoje ir nėra", - teigė SEB Privačios bankininkystės departamento direktorė Asta Sungailienė.

SEB Lietuvoje šiuo metu turi 136 portfelio valdymo sutartis, pagal jas valdomo turto rinkos vertė siekia 222 mln. litų. Palyginti, prieš metus tokių sutarčių buvo 110, o turto vertė - 200 mln. litų.

Privatūs bankininkai tikina, kad dėl finansų krizės jų paslaugų paklausa ne sumažėjo, o, priešingai, ūgtelėjo. Mat dėl neapibrėžtumo rinkose pasiturintys asmenys labiau nusiteikę kliautis profesionalų konsultacijomis.

"Pastebime, kad klientų daugėja, nes žmonės, kurie turi ne iš investavimo uždirbtų pinigų, supranta, kad dabartinėmis aplinkybėmis, kai viskas keičiasi labai greitai, pačiam neretai tiesiog neįmanoma efektyviai suvaldyti savo turto", - sakė "Evli Securities" investicinių portfelių valdytojas Martynas Grikinis.

Ūkio bankas skaičiuoja valdantis apie 350 privačių investicinių portfelių - jie sudaro 3-5 proc. viso banko valdomo turto.

"Žmonės iš tiesų pasimokė iš klaidų ir, per krizę praradę dalį į akcijas ar fondus investuotų pinigų, suprato, kad profesionalų patarimai yra reikalingi. Mūsų klientų skaičius, nepaisant krizės, šiemet taip pat ūgtelėjo", - tikino Ūkio banko Privačios bankininkystės departamento vadovė Živilė Geralavičiūtė.

Islandijos kapitalo investicijų bankas "MP Bank" skaičiuoja Lietuvoje turintis dešimtis investicinių portfelių, jų bendras turtas - apie 1,5 mln. eurų (5,2 mln. litų). Jis tikisi per metus pritraukti apie 100 naujos vidutinio dydžio portfelių (nuo 10 tūkst. eurų) valdymo paslaugos klientų.

"Swedbank" Baltijos šalyse valdo 370 mln. eurų (1,277 mlrd. litų) investicinių portfelių valdymo paslaugos naudotojų lėšų, o istoriškai susiklostė, jog šia paslauga daugiausia naudojamasi Estijoje. Lietuvoje "Swedbank" šios paslaugos portfelis sudaro 9,3 mln. eurų (32,1 mln. litų).


Šiame straipsnyje: bankaiinvesticijoskonsultacijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių