Atšaukia dėl maro įvestus apribojimus

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atšaukė dėl kiaulių maro protrūkio birželį įvestus prekybos gyvomis kiaulėmis bei jų produktais apribojimus.

Prekybos apribojimai liko galioti tik Jonavos, Kėdainių ir Ukmergės rajonams, kur dar vykdomi kai kurie tyrimai, kad pagal visas privalomas procedūras būtų galima uždaryti klasikinio kiaulių maro židinį.

„Dėl sustojusios prekybos šiuo metu kiaulių augintojai patiria apie 150 tūkst. litų nuostolio kiekvieną dieną, todėl šis sprendimas mums yra gyvybiškai svarbus, siekiant atnaujinti prekybą Lietuvos teritorijoje bei gyvų kiaulių ir kiaulienos eksportą į kitas valstybes.

Dabar būtina kuo skubiau informuoti aukščiausius Europos Komisijos bei Rusijos Federacijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos pareigūnus apie klaskinio kiaulių maro likvidavimą Lietuvoje.

Gyvų kiaulių eksporto atnaujinimas tiesiogiai priklauso nuo Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos vadovo sugebėjimo susitarti su šių institucijų vadovybe“, – sakė Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Jonavos, Kėdainių ir Ukmergės rajonuose šiuo metu dar yra atliekami klinikiniai ir laboratoriniai tyrimai 3–10 kilometrų spinduliu nuo maro židinių.

„Planuojama, kad apribojimai šiuose rajonuose bus atšaukti kitos savaitės pabaigoje, gavus paskutinių tyrimų rezultatus. Kiaulėmis, auginamomis rajonuose, kuriuose jau yra panaikinti apribojimai, galima laisvai prekiauti tiek Lietuvoje, tiek visoje Europos Sąjungoje“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Mindaugas Kašinskas. 


Šiame straipsnyje: kiaulių maras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių