Asfaltas svarbiau už žmonių gyvybę

Ar gali būti kas nors svarbiau už gyvybę? Gali. Vyriausybė nusprendė, kad jai svarbiau išsaugoti nesugadintus kelius, o ne jais važinėjančius Lietuvos piliečius.

Pagailo asfalto

Vyriausybė nusprendė nuo 2011 m. uždrausti dygliuotas padangas, nes jos neva gadina asfaltą. Specialistai šį sprendimą vadina visiška kvailyste. Dėl to esą tik padaugės avarijų.

Lietuvos automobilių kelių direkcija nepatenkinta, kad po kiek-vienos žiemos reikia atnaujinti kelius ir daugumą kelių ženklinimo linijų, nes jos nutrinamos dyg-liuotų padangų.

Anot susisiekimo ministro Algirdo Butkevičiaus, siekiant sumažinti tokių padangų neigiamą poveikį aplinkai, Kelių eismo taisyk-lėse bus numatyta, kad nuo 2011 m. balandžio 10 d. transporto priemonėms būtų uždrausta važinėti dygliuotomis padangomis.

„Jos gadina kelius ir ženklinimo juostas. Be to, šios padangos efektyviausios apledėjusiame kelyje, o pastaruosius trejus metus žiemos buvo šiltos, ledo net nebuvo. Gamintojai jau pasiekė tokį technologinį lygį, kad nedygliuotų žieminių padangų kokybė ir suteikiamas saugumas niekuo nesiskiria nuo dygliuotų", - dienraščiui aiškino Lietuvos automobilių kelių direkcijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Petras Tekorius.

Įkalnės taps neįveikiamos

Tačiau padangų specialistai mano kitaip. Jų teigimu, trys šiltos žiemos nereiškia, kad ir kitos bus tokios. Be to, gerai valomi tik pagrindiniai šalies keliai ir gatvės didžiuosiuose miestuose.

„Dygliuotos padangos pašiaušia ledą, tad tuo keliu lengviau važiuoti ir automobiliu nedygliuotomis žieminėmis padangomis. Pagalvojus apie kalvotas vietoves darosi baisu. Uždraudus dygliuotas padangas kai kurie žmonės nebegalės grįžti namo", - sprendimą kritikavo vieno didžiausių šalyje padangų prekybos tinklo „Egzotika" vadovas Rokas Lipeikis.

Gerų padangų neįpirks

R.Lipeikis sutinka, kad technologijos labai patobulėjo. Tačiau dyg-liuotoms padangoms prilygstančios pačios geriausios nedygliuotos yra kelis kartus brangesnės. Taigi gerų padangų negalės įpirkti žmonės, kuriems jų labiausiai reikia: gyvenantys kaimuose ir nuo pagrindinių šalies kelių nutolusiuose miesteliuose.

Anot jo, reikėtų ieškoti kompromiso. Lietuvoje būtų galima taikyti Skandinavijos šalių patirtį: priimti įstatymus, reguliuojančius dyglių ilgį, masę, kiekį, išdėstymą ir medžiagas. Lietuvoje tokių įstatymų nėra, todėl gamintojai naudoja paprastus pigiausius metalinius dyglius, o jie labiausiai kenkia kelio dangai. „Dyglius į padangas galima įtvirtinti bet kokiame garaže. Būna, kad net vinis įsuka. Nieko keista, kad asfaltas dyla, bet kelininkai mato faktą, o ne priežastis", - sakė R.Lipeikis.

Gali išgelbėti gyvybes

Kiti padangų prekybininkai taip pat teigė Vyriausybės sprendimo nesuprantantys. Esą žiemą, kai bent kiek pasninga, dygliuotos padangos yra apie 30-40 proc. patikimesnės, o valdžia nori jų atsisakyti dėl neaiškių tikslų.

„Kaip prekybininkas sakyčiau taip: uždraudžiam, nes man apie 30 proc. sumažėtų pasirinkimas, taip pat sandėliavimo, transportavimo ir kitos išlaidos. Bet sau ir draugams visada montuoju tik dygliuotas padangas. Dabar Susisiekimo ministerija inicijuoja socialines reklamas, kad žmonės naudotų saugos diržus. Bet žiemą dygliuotos padangos gali išgelbėti daugiau gyvybių nei diržai", - sakė bendrovės „Dagris" atstovas Gintaras Žemaitis.

Anot jo, žiemą geriausių dyg-liuotų padangų stabdymo kelias yra apie 37 m, o nedygliuotų - apie 57 m. Pigiausiomis ir kukliausiomis dygliuotomis padangomis apauto automobilio stabdymo kelias vis tiek yra beveik 4 m trumpesnis, nei automobilio su pačiomis geriausiomis nedygliuotomis.

Kas svarbiau?

Tiesa, dygliai iš tikrųjų gadina kelio dangą. Atlikus įvairius bandymus ne kartą patvirtinta, kad automobilis su tokiu apavu nuvažiuodamas kilometrą pliku asfaltu nugrando apie 20 mg asfaltbetonio dulkių. Dygliai keliuose suformuoja gilias provėžas, todėl sunkėja eismas šiltuoju metų laiku. Dėl šių priežasčių daugelyje Vidurio Europos šalių dygliuotos padangos uždraustos.

„Suprantu, kad kelininkai pyksta dėl sugadinto asfalto, bet švedai apskaičiavo, kad gydymo ir reabilitacijos kursai žiemą avarijose nukentėjusiems žmonėms valstybei kainuoja gerokai brangiau, nei reikia lėšų renovuoti dyglių apgadintai kelių dangai ar juostoms ženklinti", - pavyzdį nurodė G.Žemaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių