A.Šemeta skelbia karą „mokesčių rojams“

Kandidatas į Europos Komisijos (EK) narius Algirdas Šemeta, pretenduojantis į mokesčių, muitų sąjungos, audito ir kovos su sukčiavimu portfelį, antradienį prisistatydamas Europos Parlamento Biudžeto kontrolės komitete, vienu prioritetų sakė keliantis aplinkosaugai palankią mokesčių sistemą.

Taip pat Lietuvos deleguotas atstovas į Komisiją pabrėžė būtinybę griežtinti kovą su sukčiavimu, užkirsti kelią mokesčių vengimui ir pinigų plovimui per "mokesčių rojus", o verslui jis žadėjo mažinti biurokratizmą bei popierizmą.

"Inicijuočiau ir skatinčiau naujoves, kurios skatintų šio sektoriaus efektyvumą, teigiamą poveikį aplinkosaugai. Žaliasis akcentas privalo būti įtvirtintas Europos mokesčių filosofijoje", - antradienį komitete savo prisistatymu pradėdamas klausymus sakė A.Šemeta.

Anksčiau raštu atsakydamas į komiteto narių klausimus A.Šemeta sakė siūlysiantis patikslinti Energijos apmokestinimo direktyvą.

"Ketinu modernizuoti energijos mokesčių politiką, kad būtų veiksmingiau siekiama itin svarbaus tikslo - suvaldyti klimato kaitą. Todėl visų pirma pasiūlysiu patikslinti Energijos apmokestinimo direktyvą, kad, atsižvelgiant į platesnę ekologinių mokesčių sistemos perspektyvą, į prekybos apyvartiniais taršos leidimais sistemą būtų įtrauktas CO2 mokesčio elementas", - atsakymuose rašo A.Šemeta.

"Žaliųjų mokesčių filosofija šiuo metu yra kaip niekada aktuali, siekiant įgyvendinti ES tikslus kovojant su klimato kaita. Aš manau, kad šios iniciatyvos turi būti vienos iš pirmųjų", - vėliau atsakydamas įklausimus žurnalistams sakė A.Šemeta.

Taip pat prisistatydamas komitete A.Šemeta teigė didelį dėmesį skirsiantis biurokratizmui mažinti ir kovai su mokesčių vengimu.

"Didelį dėmesį skirsiu stiprinti kovą su sukčiavimu mokesčių ir muitų srityje, taip pat su mokesčių vengimu ES ir tarptautiniu lygiu. Tai padės gaivinti ekonomiką", - savo atsakymuose komitetui sakė A.Šemeta.

A.Šemeta pabrėžė siekį užkirsti kelią "mokesčių rojų" klestėjimui.

"Mes turime įdiegti gero valdymo principą mokesčių srityje, kuris reiškia, kad turime kovoti su vadinamaisiais mokesčių rojais, nes iš tikrųjų analizė rodo, jog yra daugybė atvejų, kai mokestinės pajamos išplaunamos per vadinamuosius mokesčių rojus. Mokesčių vengimas yra globalus reiškinys", - žurnalistams po klausymų komitete sakė A.Šemeta.

Kalbėdamas apie verslo sąlygų lengvinimą kandidatas į mokesčių eurokomisarus siūlė mažinti biurokratizmą. Viena iš galimybių, anot kandidato, būtų elektroninių sąskaitų faktūrų teikimas. Muitinės sistemoje galvojama įvesti vieno langelio principą - kad su trečiosiomis šalimis prekiaujantis asmuo galėtų pateikti visus dokumentus vienoje vietoje, naudojant elektronine priemones.

"Tai milžiniškai sumažintų administracinę naštą verslui", - tvirtino A.Šemeta.

Per Europos Parlamente vykstančius klausymus atitinkami komitetai vertina 26 kandidatų į eurokomisarus pasirengimą eiti šias pareigas.

Įvertinęs komitetų išvadas, sausio 26 dieną EP balsuos dėl naujos sudėties Europos Komisijos.

Buvęs Lietuvos finansų ministras A.Šemeta Europos Komisijoje dirbs antrą kadenciją, senojoje jis birželį pakeitė prezidente išrinktą Dalią Grybauskaitę, iš jos perėmęs už ES biudžetą ir finansinį programavimą atsakingo eurokomisaro portfelį.


Šiame straipsnyje: Šemetamokesčių rojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių