A.Šemeta: bendros ES pelno mokesčio taisykles palengvins verslininkų gyvenimą

Visoms Europos Sąjungos (ES) šalims bendros pelno mokesčio apskaičiavimo taisyklės turėtų gerokai palengvinti verslininkų gyvenimą, ypač tų, kurie dirba keliose Europos šalyse, tvirtina taisykles parengęs už mokesčius, muitų sąjungą, auditą ir kovą su sukčiavimu atsakingas eurokomisaras Algirdas Šemeta.

" Iš esmės siūlome įvesti bendras pelno apmokestinimo taisykles visoje Europoje. Jei įmonių grupė veikia keliose ES šalyse, ji turi prisitaikyti prie kiekvienos valstybės pelno mokesčio apskaičiavimo ypatumų. Norime, kad įmonės galėtų pasinaudoti vienu langeliu - skaičiuoti pelną pagal tas pačias taisykles, užpildyti ir pateikti vieną mokesčių deklaraciją vietoj 27", - interviu dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė A.Šemeta.

Anot jo, siūlomos taisyklės daugiausia naudos suteiktų bendrovės, kurios jau veikia keliose ES šalyse arba ketina plėstis į kitas valstybes, bet bijo naujų mokesčių labirintų - naujoji sistema mokesčių administravimo išlaidas sumažintų dviem trečdaliais.

A.Šemetos teigimu, jei vienos grupės bendrovės pelningai dirba Lietuvoje ir Estijoje, bet nuostolingai - Lenkijoje, būtų galėtų sudėti pelną ir atimti nuostolius. Mokesčiai būtų mokami tik nuo bendro pelno, pakaktų ir vienos pelno mokesčio deklaracijos.

Pasak eurokomisaro, siūlomos taisyklės būtų naudingos ne tik didelėms bendrovėms ir įmonių grupėms, bet ir smulkiesiems verslininkams, kurie dažnai net nesvarsto galimybių plėstis į kitas šalis dėl administracinių kliūčių.

"Bendra konsoliduota pelno mokesčio bazė verslui būtų ne privaloma, o pasirenkama. Tie verslininkai, kurie neplanuoja plėstis į kitas ES šalis ar kuriems nacionalinės taisyklės atrodo geresnės, galėtų toliau dirbti pagal galiojančią sistemą", - sakė A.Šemeta.

Tuo tarpu suvienodinti pelno mokesčių tarifų, anot A.Šemetos neketinama - jie ir toliau bus kiekvienos šalies reikalas.


Šiame straipsnyje: Algirdas Šemetapelno mokestis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių