A.Sekmokas: valdžia bejėgė sumažinti šilumos kainas

Nebėra vilčių, kad dar šiemet pavyks susitarti dėl mažesnės gamtinių dujų kainos ir atpiginti gyventojams tiekiamą šilumą, pripažįsta energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Šių metų dujų kaina yra patvirtinta: kainos formulė ir koeficentai nustatyti. Kaina šiais metais susijusi su naftos produktų pigimu arba brangimu. Taip kad dėl dujų kainos šildymas neatpigs“, - ketvirtadienį po posėdžio Seimo Biudžeto ir finansų komitete žurnalistams sakė A.Sekmokas.

Jo teigimu, visi valdžios bandymai sumažinti šilumos kainas baigėsi nesėkmingai.

„Pagal esančius teisės aktus mes negalime atlikti to eksperimento, kurį planavome. Kainų nustatymas yra Kainų komisijos klausimas ir prerogatyva. Kaip nebūtų gaila, mes (ministerija - BNS) negalime kištis į tai ir nurodinėti“, - sakė A.Sekmokas.

Spalio pradžioje Energetikos ministerija pateikė siūlymą termofikacinėse elektrinėse naudoti perteklines Lietuvos elektrinės gamtines dujas ir taip bent lapkričio ir gruodžio mėnesiais sumažinti šilumos kainą. Tačiau tokiam siūlymui pasipriešino Kainų komisija, kurios manymu, teisiškai to negalima įgyvendinti.

Energetikos ministro teigimu, pigesnių dujų galima tikėtis nebent kitais metais. Tam įtakos, pasak jo, gali turėti Europos Sąjungos (ES) pradėtas Rusijos koncerno „Gazprom“ veiklos tyrimas.

„Be abejo, tikimės ir iki tol, gal “Gazprom„ atsižvelgdamas į šį tyrimą, numatys kitus koeficentus, kad kaina būtų konkurencinga, nebūtų iškreipta, lyginant su Estija, Latvija ar Lenkija. Taip pat laukiame gruodžio mėnesio ES ir Rusijos viršūnių susitikimo, kur taip pat gal bus tas klausimas aptariamas“, - sakė A.Sekmokas.

Anot jo, šią savaitę bus baigiami rengti poįstatyminiai teisės aktai, reikalingi įgyvendinti Seimo priimtas pataisas, kuriomis ardomos monopolijos ir nebeleidžiama į šilumos kainą įtraukti šilumos punktų priežiūros sąnaudų. Pataisos taip pat draudžia pastato šildymo ir karšto vandens sistemos prižiūrėtoju būti šilumos tiekėjams ir susijusiems su šilumos tiekėju asmenimis. Tikimasi, kad tokios pataisos leis dar šiemet sumažinti šilumos kainas.

„Šilumos įmonės yra savivaldos rankose ir ji turi užtikrinti, kad tų pataisymų būtų laikomasi“, - tvirtino A.Sekmokas.


Šiame straipsnyje: šildymasšilumos kainaSekmokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

RM

RM portretas
Yra vilčių, tai autonominis šildymas. Bet matomai, arba valstybei lengviau reketuot žmones per prievartą, arba tautiečiams tai gerai.

AKU

AKU  portretas
Kad Lietuvos valdžia yra impotentų valdžia ir taip buvo aišku. Tai Sekmokas ir patvirtina

JO

JO portretas
SEIMO NARIAMS PO 1000 LIT NUREZKIT IR SYLDYMAS BUS PIGESNIS.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių