A.Sekmokas: turime 5 potencialius investuotojus į atominę elektrinę (papildyta)

Dalyvauti naujos atominės elektrinės statybose norą pareiškė 25 bendrovės, iš kurių Energetikos ministerija išsirinko penkias. Daugiau detalių apie konkursą energetikos ministras atskleisti kol kas nelinkęs.

„Sausio 29 dieną baigėsi pirmasis etapas parenkant strateginį investuotoją Visagino atominei elektrinei ir pirmo etapo rezultatai viršijo lūkesčius. Šiuo projektu domėjosi ir paklausimus dėl informacijos teikė net 25 kompanijos. Komisija pagal kvalifikacinius kriterijus atrinko penkis potencialius strateginius investuotojus, kurie turėtų dalyvauti tolimesniuose šio projekto etapuose“, - pirmadienį žurnalistams sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Daugiau detalių apie atrinktas įmones A.Sekmokas neatskleidė, tačiau užsiminė, kad visos bendrovės atrinktos taip, jog atitiktų nacionalinio saugumo interesus bei tris pagrindinius konkurso kriterijus: turėtų patirties branduolinės energetikos srityje, būtų dalyvavusios dideliuose energetikos projektuose ir turėtų pakankamai finansinių resursų.

Artimiausiu metu 5 atrinktoms bendrovėms Energetikos ministerija ketina pateikti detalią informaciją apie naujos atominės elektrinės projektą, projekto studiją ir kitus reikalingus dokumentus. O šios bendrovės iki balandžio pabaigos turės pateikti neįpareigojančius siūlymus dėl dalyvavymo projekte. A.Sekmoko teigimu, galutinai pasirinkti investuotoją ketinama iki vasaros vidurio.

Spėjama, kad naujos atominės elektrinės strateginis investuotojas galėtų būti didelė energetikos kompanija. Tarp tokių minimos 7 Europos bendrovės: Prancūzijos energetikos koncernai EDF ir "GDF Suez", Vokietijos koncernai E.ON, RWE, Italijos "Enel", Ispanijos "Iberdrola", Švedijos "Vattenfall".

Skaičiuojama, kad investicijos į vieną reaktorių, priklausomai nuo jų technologijų, sieks 3-5 mlrd. eurų (10,36-17,26 mlrd litų), o iš viso elektrinėje reaktorių galėtų būti du arba trys. Planuojama, kad elektros energiją nauja atominė elektrinė galėtų pradėti gaminti 2018-2020 metais.


Šiame straipsnyje: SekmokasAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių