A.Sekmokas: proveržio derybose su „Gazprom“ kol kas nėra

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas pirmadienį pareiškė, jog teigiamų poslinkių derybose su Rusijos gamtinių dujų milžinu „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų Lietuvai kol kas nėra.

„Proveržio (derybose su “Gazprom„ - BNS) kol kas nėra, dialogą bandome vesti toliau, tačiau turint bendrą kontekstą, europinį kontekstą, kai “Gazprom„ yra paduotas į teismą vokiečių kompanijų, kai Ukraina ruošiasi, matyt, “Gazprom„ situacija yra tokia, kad į atskiras nuolaidas jie vargu ar eis, nors tai būtų racionalu. Aš manau, kad tas klausimas spręsis europiniu lygiu“, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A.Sekmokas.

A.Sekmokas anksčiau yra teigęs tikįs, kad pavyks susiderėti dėl 15 proc. pigesnių dujų. Tačiau tai, kad derybos su gamtinių dujų tiekimo monopolininku „Gazprom“ nėra lengvos ir paprastos, praėjusią savaitę pripažino premjeras Andrius Kubilius. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad „Gazprom“ kainos turi „politinį charakterį, ne ekonominį“.

Vyriausybė planuoja iki lapkričio 1 dienos parengti planą, kaip bus įgyvendintas Gamtinių dujų įstatymas, kuris numato pertvarką Lietuvos dujų sektoriuje ir sukėlė „Gazprom“ nepasitenkinimą.

Gamtinių dujų įstatymo pakeitimais Lietuva per dvejus metus pertvarkys dujų ūkį - bus atskirtos „Lietuvos dujų“ tiekimo, skirstymo ir perdavimo veiklos ir įkurtos atskiros įmonės. Numatoma, kad perdavimo tinklus, arba magistralinius dujotiekius savo nuosavybėn perims valstybė arba ji turės kontrolinį akcijų paketą.

Rusijos ir Vokietijos koncernų „ Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ bei Lietuvos Vyriausybės valdomą bendrovę „Lietuvos dujos“ numatoma pertvarkyti iki 2013 metų liepos. „Gazprom“ rugpjūtį Stokholmo arbitražui antrą kartą pateikė ieškinį prieš Lietuvą dėl Energetikos ministerijos inicijuoto „Lietuvos dujų“ veiklos tyrimo.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

ekonomistas

ekonomistas portretas
kol nesusitvarkysime Lietuvoje su perpardavėjais, tikėtis Rusijoje kokių susitarimo proveržių nerealu.

malpa

malpa portretas
turi laisve ko nori nuo ruso tegu kurena malkom

kai

kai portretas
nenori susitarti (nėra suinteresuotas susitarti) tai ir nesusitaria.labai gerai žinom, kaip "dirbama" Lietuvos "labui ir gerovei",
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių