A.Sekmokas ketvirtadienį žada paskelbti galimus strateginius investuotojus į naują AE

Energetikos ministras ketvirtadienį žada paskelbti, kiek potencialių strateginių investuotojų ketina dalyvauti naujos atominės elektrinės (AE) Lietuvoje statybos projekte.

"Balandžio 15 dieną pranešime apie gautus neįpareigojančius pasiūlymus", - BNS trečiadienį sakė Arvydas Sekmokas.

Jis neatsakė, ar bus paskelbta, kiek pasiūlymų gauta ir kas juos pateikė.

Vasario pradžioje A.Sekmokas paskelbė, kad į planuojamą statyti naują atominę elektrinę pretenduoja investuoti penki potencialūs investuotojai, o vasaros viduryje iš jų turėtų likti du, iš kurių vėliau bus išrinktas nugalėtojas.

Iki šiol neatskleidžiama, kas dalyvauja konkurse, motyvuojant, jog tarp pretendentų yra biržose kotiruojamų įmonių, kurios nenori būti įvardintos.

Strateginiam investuotojui bus pasiūlyta įsigyti daugiau nei 50 proc. naujos atominės elektrinės projekto bendrovės akcijų, tačiau konkretus paketas priklausys nuo regioninių partnerių - Latvijos, Estijos ir Lenkijos - pozicijų.

Tikimasi, kad naujos atominės elektrinės strateginis investuotojas bus kuri nors didelė Europos energetikos kompanija, o tokių sąraše minimos Prancūzijos energetikos koncernai EDF ir "GDF Suez", Vokietijos koncernai E.ON, RWE, Italijos "Enel", Ispanijos "Iberdrola", Švedijos "Vattenfall".

Skaičiuojama, kad investicijos į vieną reaktorių, priklausomai nuo jų technologijų, sieks 3-5 mlrd. eurų (10,36-17,26 mlrd litų), o iš viso elektrinėje reaktorių galėtų būti du arba trys.

Planuojama, kad nauja atominė elektrinė galėtų pradėti veikti 2018-2020 metais.


Šiame straipsnyje: AESekmokas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių