A.Sekmokas: ir be lenkų Visagino AE projektas bus vystomas toliau

Lenkijai penktadienį paskelbus, jog valstybės valdoma energetikos kompanija PGE stabdo savo dalyvavimą naujos atominės elektrinės projekte (VAE) Lietuvoje, Visagine, Lietuvos energetikos ministras sako tai nesureikšminantis - esą strateginis tikslas nesikeičia. Arvydas Sekmokas sako, kad Lenkijos įmonės pasitraukimą galėjo lemti projekto sparta.

Premjeras Andrius Kubilius pabrėžia, kad PGE nutraukus derybas ir su Rusijos energetikos grupe „Inter Rao“, tai sumenkina Kaliningrado atominės elektrinės perspektyvą.

„Tai yra įmonės pozicija, įmonė nusprendė kol kas stabdyti savo dalyvavimą projekte. Turime gerbti kiekvieno partnerio sprendimą. Mes toliau sieksime savo tikslų - vyksta darbas su regioniniais partneriais, strateginiu investuotoju“, - penktadienį žurnalistams sakė energetikos ministras A.Sekmokas.

„Vieno partnerio pasitraukimas tikrai mums nėra kritinis“, - pridūrė A.Sekmokas. Jis spėjo, kad Lenkijos įmonės pasitraukimą galbūt lėmė projekto vystymo sparta.
„Mes iki šiol turėjome labai aktyvų Baltijos šalių norą dalyvauti, partneris iš Lenkijos buvo mažiau aktyvus. Galbūt Baltijos šalių labai aktyvus dalyvavimas neatitiko jų galimų tempų, galbūt jie nepasiruošę judėti tokiu sparčiu tempu, kad laiku įgyvendintume projektą“, - kalbėjo ministras.

A.Kubilius pažymėjo, jog PGE taip pat nutraukė derybas su Rusijos energetikos grupe „Inter Rao“ dėl galimybės pirkti elektros energiją iš Rusijos Kaliningrado srities. Tai, pasak A.Kubiliaus, sumenkina Kaliningrado atominės elektrinės perspektyvą.

„Tai yra bendrovės, veikiančios ekonominiais ir komerciniais pagrindais, pranešime, kuriame paskelbta, jog stabdo derybas, nes dabartinės sąlygos jiems yra nepriimtinos. Norėčiau taip pat atkreipti dėmesį - kad su “Inter Rao„ derybos yra nutraukiamos dėl elektros energijos pirkimo  iš Kaliningrado atominės elektrinės. Manyčiau, kad tai Kaliningrado atominės elektrinės projektą ekonominę perspektyvą daro visiškai neaiškią“, - sakė A.Kubilius.

Parengiamuosius naujos atominės elektrinės darbus įgyvendinančios bendrovės Visagino atominė elektrinė (VAE) vadovas Rimantas Vaitkus sakė neatmetantis galimybės, jog prie projekto galėtų prisijungti ir naujas regioninis partneris.

„Gali būti ir kitas (partneris - BNS). Kol kas mes deramės su tais regioniniais partneriais ir strateginiu investuotojus, su kuriais ir dirbome. (...) Aš manau, kad projektas įmanomas, su sudėtimi, kuri yra dabar“, - sakė R.Vaitkus.
Jis sakė, kad yra rengiamas bendras - regioninių partnerių, strateginio investuotojo ir VAE - atsakymas, reaguojant į PGE sprendimą.

„Tikrai norime žinoti, kokios tos sąlygos, kurios netenkino iki šiol labai normaliai dirbusius partnerius“, - sakė R.Vaitkus. Jis pripažino, jog PGE sprendimas jam asmeniškai buvo netikėtas, tačiau sakė, kad dėl PGE pasitraukimo naujos atominės elektrinės darbų grafikas nesikeis.

Lenkijos valstybės valdoma energetikos kompanija PGE penktadienį pranešė nusprendusi stabdyti dalyvavimą Visagino atominės elektrinės projekte.
„Atsižvelgiant į sąlygas, kurios pasirodė nepriimtinos dabartiniu metu, ir atsižvelgiant į mūsų grupės kitus svarbius projektus, nusprendėme įšaldyti savo dalyvavimą šioje programoje, prieš priimant formalius įsipareigojimus“, - pranešime spaudai sakė PGE vadovas Tomaszas Zadroga.

Lenkija pati ketina statyti naują atominę elektrinę. Žiniasklaidos teigimu, dėl PGE užsakymo gali konkuruoti „Hitachi-GE“, Rusijos „Rosatom“, statantis atominę jėgainę Rusijos Kaliningrado srityje, taip pat Prancūzijos, Kanados, JAV ir Pietų Korėjos koncernai. PGE vertinimu, atominės jėgainės projektas vertinamas 35 mlrd. zlotų (26,996 mlrd. litų).

Lietuva šiuo metu derasi su „Hitachi-GE Nuclear Energy“ dėl investicijų į Visagine planuojamą statyti naują atominę elektrinę. Vyriausybė tikisi, kad koncesijos ir Akcininkų sutartys bus pasirašytos kitų metų pradžioje.


Šiame straipsnyje: VisaginasAELenkija

NAUJAUSI KOMENTARAI

sikt mikt

sikt mikt portretas
o tai kur desi atliekama elektra??? ar neverta keist planus? o gal vel kaimynam dykai atidavinesim???

faktas

faktas portretas
sekmokas yra Lietuvos nelaimė. Lenkai juk patys statys AE ir statys ta pati firma, o kas liks po lenkų AE statybų arba broką sumontuos Lietuvoje.

Rima

Rima portretas
Jei Sekmokas prisiima atsakomybe ...tuomet gerai, O jei ne...tai ka tuomet reiktu teisti ivykus nelaimei.? Cia ne zaislu deze, kuriai sugriuvus lengva pataisyti . Butinai privalo prisiimti atsakomybe Sekmokas uz priimtus blogus sprendimus, kitu atveju ji paprasciausiai reikia atleisti is pareigu. Iprato valdininkai , be atsakomybes priimineti rimtus sprendimus, todel jog is jie neatsako uz nieka...isteisina juos tie patys valdininkai...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių